Leta i den här bloggen

söndag 20 maj 2012

Äta Maneter?

Maneter har ökat i antal i världshaven som en effekt av utfiskning: de konkurrerar i viss mån om samma föda som rovfiskar (plankton och yngel, DN1). I Asien har maneter länge betraktade som en riktig delikatess. Det finns en ökande internationellt marknaden för torkade maneter. De torkas för att öka hållbarheten till veckor, annars kan de bli dåliga på bara några timmar (95% av maneten består av vatten).

Enligt nya forskningsrön, från det kanadensiska universitetet i British Columbia, kan maneter användas till mycket, inte bara som mat, rapporterar norska radion NRK. Bland annat kan manet-proteiner användas inom biokemisk industri, t.ex.  kollagen eller i medicinska syften. "Kollagen är det huvudsakliga proteinet i bindväv hos djur och användes i plastikkirurgi och artificiell hud för brännskador. Nedbrytning av kollagen med åldrandet leder till rynkor". Maneters nervgift kan ge nya antibakteriella medel som kanske erbjuder en lösning på krisen med antibiotikaresistans. I Asien används de som hälsokost med påstådda positiva effekter. Se: DN2, GP och SvD
Om maneter: akvariefisk.com, FoF Effektiva rovdjur

Maneterna är en mycket gammal varelse som går igenom två olika utvecklingsstadium, ett fastsittande polypstadium och ett frisimmande medusastadium. Vän av ordningen frågar sig om de skulle kunna utgöra komplement till födan för en vegetarian eller vegan? Antagligen inte, de tillhör släktet nässeldjur som även omfattar hydror och koralldjur. Men man kanske kunde tänka sig en mildare form av diet där även torkade maneter kan ingå "maneto-vegetarianer"?

23/5 EU's fiskbestånd på väg mot kollaps

Bild från wikimedia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar