Detta kanske innebära slutet på en period av låt-gå attityd och naivitet av sällan skådat slag. Det är väl mer eller mindre självklart att vi inte kan ha statliga bolag som tillämpar en manchesterliberalism där man är beredd att gå över lik för att optimera inkomsterna, se även tidigare inlägg. Känner man sig osäker på denna fråga kan man smaka på motsatsen och fundera på vad det innebär. Telia Sonera är inte heller ensamt vad gäller oetiskt agerande: vi har sett en rad fall de senaste decennierna med Vattenfalls enorma investeringar i Europeisk kolkraft och som det kanske mest frapperande exemplet. Och nu väljer Vattenfall att skita i de nya regler som kräver slopade bonusar till höga chefer i statliga bolags dotterbolag (se SR, SvD och tidigare i DN).
Det kan vara fler än bara de statliga företagen som behöver en etisk kompass. Det kanske skulle va bra om samhället började oroa sig för den etiska kompass ungdomar som bränner bilar har? Hur står det till med friskolorna som växlar in skolpeng mot frikostiga överbetyg och vårdföretagen vars främsta prioritet är att slussa skattepengar till skatteparadis (som Carema i DN)? Behöver det månntro också en etisk kompass? Kan vi va på väg mot ett etiskt uppvaknande där det inte bara är vinst till varje pris som gäller?
Kan pendeln ha vänt efter ett inledande 80-tal med fokus på den egna vinningen, 90-tal med kollapsad fastighetsbubbla som gav börskris och inledd IT-bubbla samt ett 00-tal med nedrustning av gemensamma välfärd som järnvägar, skolor och omsorg?
23/5-12 Tuffare krav efter Telia-skandalen NyTeknik och SydSvD
24/5-12 Om kalhyggen: "Ministern: Ägarna får göra som de vill"
25/5-12 Privat entreprenör helt utan etisk kompass: SvD, GP och DN
6/10-12 Diktatorn, dottern och Teliamiljarderna SvD
Bild: Karl Bryullov, The Narcissus (1819) från thisisourstory.net
Nej
SvaraRaderaok
Radera