Leta i den här bloggen

söndag 13 maj 2012

Maya Mytologi

Vi har väldigt lite information om Maya-kulturen trots att de hade ett skriftspårk, pga. att kristna präster och munkar på 1500- och 1600-talet, likt vår tids tallibaner, medvetet förstörde så gott som alla de mayaskrifter som då fanns bevarade i Centralamerika. Detta brott mot mänskligheten genomfört i kristendomens namn har bidragit till att Maya kulturen blivit mystisk och mytisk - vi saknar kunskap.

Maya folket hade en avacerad tidräkning med en kalender som löpte över långa tidsperioder. Det vi vet är att om Maya astronomiska tabeller redovisas i tre bark-pappers böcker från det sena postklassiska perioden (1300 till 1521 CE) som har bevarats på museer i Europa. Det har hittills saknas dokument från den klassiska perioden (200 till 900 CE). År 2011 hittades ett litet målat rum när arkeologer grävde ut de omfattande gamla Maya ruinerna vid Xultun, Guatemala, med anor från tidigt åttahundratal, vår tidräkning. Rummets väggarna och tak var dekorerade med mänskliga figurer. Två av väggarna uppvisade också ett stort antal kända hieroglyfer. Många av dessa hieroglyfer är kalendariska till sin naturen och relaterade astronomiska beräkningar, varav minst två tabeller som gäller rörlighet för månen, och kanske Mars och Venus. Dessa representerar uppenbarligen tidiga astronomiska observationer och kan kasta ljus över de senare böckerna. De förbättrade sin kalender med hjälp av noggranna astronomiska observationer. Att korrigerad sina hypotes, göra fler observationer och sedan ytterligare korrigera hypotesen är i all korthet den vetenskapliga metoden vi använder än i dag. Att Mayas gamla tidräkning löper ut 21 december i år är en konsekvens av deras startpunkt och att de använde basen 20. På samma sätt som vårt firande av millenniumskiftet för dryga 12 år sedan var en konsekvens av att vi använde basen 10.

Det betyder absolut inte att jorden skulle går mot sin undergång eller någon annan av de fantasifulla farhågor som framförts av diverse flummare (helt utan vetenskaplig grund). Tvärtom, Mayas vetenskap räckte med nöd och näppe, efter många förbättringar, till att förutspå  sol- och månförmörkelser, som verkar ha varit händelser med stor symbolik för dem. Varför dyker dessa kansig förslag överhuvudtaget upp? Information hittas från en gammal, jämfört med oss, primitiv kultur. Då väljer några lekmän att dra växlar om en förestående undergång - därför att annan information saknas (för att kristna präster eldade upp böcker). På något sätt illustrerar denna historia hur vidskepelse skapas och frodas. Se DN1, DN2 och originalartikel i Science

Bild från Wikipedia

2 kommentarer:

 1. Tack för en utmärkt artikel Xenosidian.

  SvaraRadera
 2. Amerika blev en lekplats för europeiska extremister när det "upptäcktes".

  Tyvärr förstördes så otroligt mycket i guds namn. När jag var på en rundtur till en Inka-helgedom utanför Cusco kom det in en katolsk nunna (novis) i bussen och tiggde pengar för att det kristna monumentet som var byggt vid ruinen skulle renoveras. Hon var söt och trevlig, men verkade förvänta sig att ALLA skulle ge pengar för kyrkan ville ha det. Vi satt näst längst bak i bussen och pratade om hur fel det var att katolikerna som förstörde så mycket gick och tiggde pengar så-har inte påven tillräckligt så han kan hjälpa folket istället? Min familj trodde inte jag skulle våga avböja, så när nunnan kom sa jag: "No, Yo soy un ateist".

  Hon tittade chockat på mig, de bakom sa "that´s okay, it's a free world"...då vände hon och gick ut örd i kinderna.

  Inte hennes fel att hon blivit hjärntvättad, det är lätt (känner en som "hoppat av" från nunnelivet och vet därför lite mer om det nu.

  Tack för ett bra blogginlägg.
  /Harald

  SvaraRadera