Leta i den här bloggen

måndag 28 maj 2012

EU på kanten

Hela EU bygget förefaller vara på kanten till stupet. Greker betalar inte in skatter (DN, GP, SvD). Spanien får betala allt högre räntor för att låna pengar då storbank kräver kapitalinjektion (SvD, GP, SR). Merkel och Hollande kan inte komma överens om hur situationen ska lösas. Samtidigt har vetenskapsmän som jobbar med ekosystem i naturen kommit fram till att euro-krisen fördjupas och kommer spridas till fler länder, enligt New Scientist "Greek crisis: Losing Greece won't save euro network".

Kritikerna som hela tiden hävdat att Euron är ett stort experiment verkar få rätt. Man frågar sig om det är EU-experimentet som spårat ur eller om det bara är tidsandan som är knasig - västerlandet har lånat pengar även när det gått bra. Låna till konsumtion i goda tider tycks vara helt huvudlöst - när tänker man egentligen betala tillbaks? När det blir sämre tider? USA har liknande problem med ett gigantiskt budgetunderskott. De skulle dock kunna reducera underskott och betala tillbaks om de tog ut skatter i nivå med t.ex. de nordiska länderna.

Varför lånar vi då? Tycks bero på ett svagt samhällskontrakt: politiker vill bli återvalda genom kortsiktiga löften om ökad välfärd. Sen har räntorna tryckts ned till onormalt låga nivåer vilket lett till en spiral av ökade lån, ökade fastighetsvärderingar och ännu mer lån. I likhet med vår överanvändning av naturresurser så tycks vi ha levt i överflöd på kredit. Skillnaden är att på de ekonomiska området kommer redan denna generation få vara med och betala tillbaks. Jag kommer ihåg argumenten innan vi gick med i EU: det pågår en fest nere i Europa och vi är inte med. När festen snart är över är det bara att städa ut skräpet och raggla hem  inför en lång och obekväm baksmälla. Vem vet - efter baksmällan kanske vi kan bygga ett fungerande europeiskt samarbete? Låt oss bara hoppas att vi slipper ett storkrig denna gång.

29/5-12 Europa splittras om euronTillväxt kräver handling,  18 Mdr Euro till Grekiska banker
31/5-12 Spaniens läge kritiskt, Händer vid Grexit, Danska bankers betyg ner
2/6-12 EUs banksystem på väg mot kollaps SvD, Dubbeldipp i USA SvD och GP, Svensk börs deppig, Prisras på frittids-båtar och -hus.
3/6-12 Peter Wolodarski: Det som inte fick hända kan vara på väg att ske
14/6-12 Spansk stolthet irriterar,  Moody's sänkerEuromaskinen kan falla sönder

Bild från dagen efter Kvalborg bildgladje.blogspot.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar