Leta i den här bloggen

torsdag 10 maj 2012

Välgörenhet i Obsan!

Välgörenheten som samhällsfunktion har hamnat på tapeten igen. I takt med att pengar sparas inom socialförsäkringarna så ökar efterfrågan. Det finns både risker, som t.ex. Lars Åberg påtalar, och möjligheter med denna utveckling, som t.ex. "resurser" till andra satsningar som jobbskatteavdrag. På en internationell skala har Sverige i modern tid haft utomordentligt bra socialförsäkringar men också en av världens högsta skattetryck. Behovet av välgörenhet har därmed varit begränsat. Följaktligen har även viljan att donera till välgörenhet nu ökat: DN och GP.

Välgörenhet, som bedrivs för att hjälpa behövande personer, förefaller vara motsatsen till girighet. I den (internationella) debatten stöter man ofta på personer som argumenterar för att välgörenhet är något som kommer från kristendomen eller som har religiöst ursprung. I  t.ex. Kyrkanstidning Britta Häll detta resonemang som underton trots att hon uppmärksammat snedtrampet i Natalia Kazmierska utskällda inlägg där hon lite för tydligt framför denna myt (Jag bara undrar – vad har ni ateister gjort för samhällets svaga?).

I kyrkanstidning frågar sig Britta Häll "Varifrån kommer drivkrafterna för att göra gott? Att arbeta osjälviskt för andras bästa?". Man kan tycka att det är lite konstigt att hon inte ser det uppenbara: människans väl dokumenterade förmåga för altruism. Exempel på denna utveckling ges i GP:  Maradöd får britter öppna plånboken och dagens DN: De skejtar för A-lagarna: skejtarna Mikael Bergert och Daniel Granlund ordnar en tävling för skejtlegender och amatörer i ”sin park” – och alla pengar går till Stockholms hemlösa.
"Skejtboardtävlingen Obsan Classic äger rum nu på lördag i Observatorielunden, mellan klockan 12 och 18. Alla är välkomna att delta och förutom skejtmomentet bjuds det på musik, konstutställning, öppen grill och mingel".

Vi torde kunna konstatera att viljan till välgörenhet lika lite har sitt ursprung i religion, maratonlöpning, skateboardåkning eller socialdemokrati även om de i olika tider och olika former varit goda förvaltar och organisatörer av välgörenhet (även mindre goda individuella insatser som t.ex. Johan af Donner). Att ateister är välgörare framgår med all tydlighet i Christer Sturmarks replik till Britta Häll: världens tre största filantroper är ateister; George Soros, Bill Gates och Warren Buffet. En sund ateistiskt livsåskådning omfamna naturligtvis altruism och välgörenhet i samma andetag som den tar avstånd från girighet.

Jag kan, som gammal skejtare, rekommendera er i Stockholmsregionen att knalla iväg till Obsan på lördag och förena nytta med nöje!

13/5-12 GöteborgsVarvet delade ut 1,3 miljoner till välgörenhet MyNewsDesk, GP

Bild från DN inför lördagens "Obsan Classic"


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar