Leta i den här bloggen

fredag 25 maj 2012

Tak över huvudet

Anders ”Arga snickaren” Öfvergård gör något som jag tro många av oss tänkt: engagerar sig i hemlösas situation och hjälper dem att själva bygga hus så att de ska få tak över huvudet. Han bygger, tillsammans med sju hemlösa människor, om en lada till bostäder. En odiskutabelt god altruistisk gärning om det inte hade varit för att han gör det inom en kommersiell TV-produktion "Nybyggarna". Han är själv medveten om problemet: "Vi är ute på hal is och jag vet att vi går in på ett känsligt område med hemlösa med drogproblem, varför skulle vi lyckas? Men jag gör i alla fall något, och jag brinner verkligen för det här", se DN, GP och SvD.

Tidigare har Aaron Israelson från de hemlösas tidning uttalat sig mycket negativt till programidén: "riv den redan innan du börjat bygga" se Aftoblandet. Han menar att Öfvergård gör samma fel som politiker och att "det inte är någon särskilt lyckad idé att inhysa människor, som ofta lider av missbruk och/eller psykiska funktionsnedsättningar, under samma tak".

Öfvergård har därför tagit med det ideellt rehabiliterings- och arbetskooperativ Basta! som drivs av före detta missbrukare. De tar över boendet när inspelningarna är klara. Produktionen har dock redan drabbats av ett bakslag - en deltagare lämnade plötsligt programmet.

Nybyggarna blir inte bara intressant ur byggteknisk och social synpunkt utan även som ett inlägg i politiska debatten. Särskilt i ett läge där bostadsbristen ökar och byggandet ligger på fortsatt låg nivå. Det kommer bli mycket intressant att följa Anders Öfvergård och hans Nybyggarna som sänds i höst på kanal 5. Programmet aktualiserar även frågan om pendeln håller på att svänga - står vi inför ett etiskt/moraliskt uppvaknande?

Bild från blogg EnDolkMedRattAttStota

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar