Leta i den här bloggen

måndag 7 maj 2012

Venuspassagen

Årets tredje stora astronomiska begivenhet Venuspassagen närmar sig, mindre än en månad kvar till 6 juni. Det två tidigare var konjunktionen mellan Venus och Jupiter och "supermånen" häromdagen(se Aftonbladet och YLE). Venus, som fortfarande syns stark och klar efter skymningen i norr, kommer passera mellan jorden och solen på självaste nationaldagen, se DN och FoF. Venuspassager är relativt ovanliga men sker parvis med drygt hundra års mellanrum. Denna gång var det första tillfället 2004 och det andra nu i sommar. Missar man detta tillfälle får man vänta till 2117, vilket väldigt få klarar av även om vår förväntade livslängd ökar.

Passage-paret 1761 och 1769 användes för att relativt exakt fastställa storleken på den astronomiska enheten (avståndet solen - jorden). Över hela världen observerade astronomer passagerna, och genom att kombinera sina resultat kunde man för första gången beräkna avståndet till solen som sedan kunde användas för att beräkna avstånd till andra stjärnor.

Denna gång passerar Venus framför solen under morgontimmarna – från midnatt till klockan sju på morgonen. Dvs. bara de allra nordligaste observatörerna kan se hela passagen. Vi övriga får titta från soluppgången och framåt. Detta är å andra sidan goda nyheter för morgonpigga och fotointresserade: spännande perspektiv blir möjliga, som för supermånen nedan. Se vidare Ny TeknikP3, SAAF och stjarnhimlen.se

Vill man ladda ordentligt skall man läsa Andrea Wulfs nyutkomna bok ”Jakten på Venus” som handlar om mätningarna 1769 och en hel del annat med kopplingar till Venus. Lite mer skrämmande perspektiv på Venus är att den tjocka atmosfären, som till största delen består av koldioxid, ger en kraftig växthuseffekt med en yttemperatur på över 400 C (tillräckligt för att smälta bly). Och för er som funderar: nej så mycket åt helvete kan inte klimatet  på jorden gå även om vi eldar upp all olja, gas, kol och torv som finns. Det blir bara ett mindre "helvete". En dag, när vi har löst våra egna problem med accelererande växthuseffekt kanske vi kan ge oss på utmaningen att terraformera Venus, vilket bland annat omfattar en nedkylning...

Hur man själv kan göra ett enkelt solobservatorium av fältkikare och lite papper: Youtube Fiske Planetarium OBS: titta aldrig direkt på solen varken oskyddat eller genom solglasögon (och absolut inte genom fältkikare - ger svåra skador på ögat).

DNs referat från förra Venuspassagen 6 juni 2004
9/5-12 Ett himmelskt äventyr SvD
11/5-12  Världen enades i jakten på Venus GPGD, HD, SvD
1/6-12 FoF, Tarnsit times, I observatoriemuseet, Föredrag 5/6, SR, YLE
3/6-12 Vårt livs sista Venuspassage DN, GP

Venuspassage bild från YLE 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar