Forskare har bevittnat hur ett stort svart hål i en avlägsen galax för cirka 2.7 miljarder år sedan svalde en stjärna. En händelse som inte är så vanlig, kan gå många tusen år emellan "stjärnsväljningarna". Det svarta hålet befinner sig mitt i en galax och har cirka 2 miljoner solmassor vilket innebär att det är jämförbart med det i centrum av Vintergatan (det gravitationella nav som vår galax roterar kring). Se DN, GP, SvD, Smithsonian Science och den vetenskapliga artikeln i Nature.
Händelsen har inga praktiska konsekvenser för oss, annat än observationens vetenskapliga värde. Men den sätter vår lilla tillvaro i perspektiv. Inom loppet av två dagar slukades en hel stjärna. Alla katastrofer vi kan tänka oss, inklusive ett fullfjädrat kärnvapenkrig, supervulkan eller direktträff av komet i klass med den som utrotade dinosaurierna, är en fjärils vingslag i jämförelse med denna monsterstorm. En hel värld har slukats av det totala mörkret. I processen sändes en ljusblixt ut med en styrka som överträffade lyskraften av miljardtals stjärnor. Den dömda stjärnan sände i dödsögonblicket ut mer ljus än galaxen - ett dödsskrik värt namnet.
Vi bor i jämförelse på en liten planet som snurrar runt en stjärna i ett lugnt hörn av vår galax. På detta lilla dammkorn i universum oroar vi oss för dagliga frågor som hur dyr bensinen kan bli, om det senaste jobbskatteavdraget är rättvist eller om fel låt vann i melodifestivalen. Vi klarar inte att lyfta blicken och se att vår förbränning av fossila bränslen oåterkalleligen värmer upp biosfären och höjer världshavens vattenstånd, att våra utsläpp av kemikalier och miljögifter riskerar få ödesdigra konsekvenser för oss eller att vi är i full färd med att utrota nästan alla stora vilda djur. Samtidigt som en stor del av mänskligheten lever i fattigdom, förtryck och rättslöshet därför att ett fåtal makthavare har bestämt att sko sig själva istället för att verka för utveckling, frihet och välstånd.
Stjärnan som slukades låg 2.7 miljarder ljusår bort, ett ansenligt avstånd även i universum. Det var därför det tog 2.7 miljarder år för ljuset att nå oss. Under de senaste 100 000 åren av dessa: dvs när ljuset från katastrofen bara färdats 2 miljarder 699 miljoner 900 tusen år så dök de första människorna upp. Under de sista 10 000 åren av lusets färd så skedde jordbruksrevolutionen och strax innan ljuset kom fram började den industriella revolutionen. Ljuset passerade oss för något år sedan, en liten liten del träffade jorden och en ännu mycket mindre del fångades upp av astronomernas teleskop. På sin färd vidare i rymden lämnar det en mänsklighet som fortsätter att utvecklas bakom sig. Förhoppningsvis klarar vi människor av de problem vi nu står inför utan för mycket blodspilla och när ljuset kommit en liten bit till, säg 100 000 år, så kanske vi kan blicka tillbaka och säga "Ja, ja det var i varje fall rätt låt som vann melodifestivalen 2012"
24/5-12 Melodifestivalen: Storfavoriten blundar inte för problemen.
27/5-12 Rätt låt vann!!! DN
Datasimulering av stjärna slukas av svart hål, från malaysia.msn
Bra reflexion! Jag ser ibland från min horisont ute i Brändö skärgård, Åland, att vi människor lever med våra små problem och gör oss stora rubriker. Men går jag ut i natten har jag ofta halva universum synligt, det man kan se med blotta ögat. Det gör mig delaktig i världen, utanför jorden.
SvaraRadera