Leta i den här bloggen

måndag 20 augusti 2012

Hur kan du va så säker?

En fråga jag fick av en kristen efter ett blogginlägg "Hur kan du va så säker". Det var lite oklart vad han syftade på men antagligen ville han försöka smyga in något tvivel i mitt totala avfärdande av gudar och andra metafysiska väsen (med ett, som vanligt, underförstått tolkningsföreträde: jag måste bevisa att gud inte finns istället för att han som kommer med påståendet ska övertyga om att gud finns). Rent spontant känner jag för att fråga tillbaka: hur kan du va så säker i att inte tro på tomten? eller hur kan du veta att vi inte lever i en vätsketank och att den värld vi tror oss leva i bara är en datasimulering "that has been pulled over your eyes to blind you from the truth".

Men hur kan jag då vara så säker? Det finns flertalet goda skäl men låt mig fokusera på några av de skäl som varit viktigast för mig:
Det första och mest påtagliga är att det finns så många olika, sinsemellan motsägelsefulla, trosföreställningar om gudar.
Det andra skälet, om man vänder sig bort från är de i världen dominerande abrahamitiska religionerna, är att "de" beter sig som mytomaner vad gäller världsbilden - de tolkar om i takt med att de blir motbevisas, likt en kvalificerad lögnhals. Till exempel, bodde gud fader i himlen - sen när vi byggt flygplan och rymdraketer så vi kunde tittaefter, så fanns han inte längre där. Först hette det att gud skapade jorden och människan för drygt 5000 år sedan. När jorden visade sig vara 5 000 000 000 år gammal så skulle det tolkas bildligt.
Det tredje skälet är att de fortfarande håller fast vid uppenbart trams som t.ex. jungfru Marias befruktelse. En tonårstjej kommer hem, är på smällen och drar en rövare om att hon blivit befruktad av den helige ande. Hur trovärdigt är det? Vem skulle köpa det från sin egen tonårsdotter? Nej, nu vet vi att det krävs mänskliga arvsmassa, sperma, för att en kvinna ska bli gravid (sen spelar det inte så stor roll hur den kom dit, DN).
Det fjärde skälet är att vi inte behöver gud och den påhittade metafysiken för att förklara världen.
Det femte skälet är att det är ganska lätt att förstå hur "djupt religiösa" har fått sin tro - tidig indoktrinering (se "tro på tomten")

21/8-12 Storm mot Akin efter abortuttalanden DN, GP, SvD1, SvD2
22/8-12 Romney till Akin: Ge upp DN, GP ”Nu blir det ännu
svårare för Romney” SvD



Bild från irReligion

3 kommentarer:

  1. Jag har ingen aning om det finns andliga väsen och gudar eller ej. Jag är totalt agnostisk i den frågan. Däremot är jag bergsäker på att alla religioner jag sett har noll koll. De har inga som helst belägg för sina påståenden. Vare sig det är kristendomen eller Islam eller asatro eller egyptiska gudar eller indiska. Allt är fantasi och saknar någon säker grund. Rubb och stubb. Sedan finns det en hel del filosofi, levnadsregler och historia inbakat i hokus pokuset. Där kan det finnas några korn av sanning - men ... vet fasen om jag tror så mycket på det heller. Herdar som blåser ner stadsmurar med trumpeter? jaja ....

    SvaraRadera
  2. Okej. Vi säger nu att metoden för att beräkna jordens ålder stämmer korrekt och jorden startade med Bigbang och enligt vetenskapen så var det innan Bigbang en liten prick som existerade som hade jätte högt tryck och densitet som forskare förklarar orsakade Bigbang(något i den stilen säger de iaf), var kommer pricken ifrån? Eftersom världen börjar med något, måste det något komma från någonstans. Är intresserad av ditt svar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad som hände före big bang kan vi inte veta idag - och det har heller ingen som helst praktisk betydelse för våra liv här. Ditt resonemang är lite som en femåring som hela tiden frågar varför, varför, varför. Det svar vi har idag är att tiden som vi känner den inte existerade före big bang (ungefär som om man befinner sig på en sfär så är det meningslöst att fråga efter kanten). En dag kanske vetenskapen kan ge ytterligare några svar - det är en process - den är så att säga inte färdig. Det är lite som när man laddar ned en stor bild - först får man en oskarp bild, sedan en lite skarpare men sen fortsätter det - vår beskrivning av världen blir allt bättre. Den är redan ohyggligt mycket bättre än de bronsålders-sagor som religionerna erbjuder (som inte är oskarpa utan direkt felaktiga). De ger inte heller svar på vem som skapade gud - eller hur "hen" utvecklades, eller vad som fanns före - för ett tänkande väsen som alltid funnit förefaller orimligt (utöver då att metafysiska väsen i sig är orimliga/irrelevanta).

      Radera