Leta i den här bloggen

fredag 21 december 2012

Hjälte i vår tid

Aftonbladets kulturchef tillika historikern och författaren Åsa Linderborg har, efter att ha dragit igång en granskning av järnrörssajterna, utsatts för oacceptabla hot. Se SVT: Har inte kunnat bo hemma och Det känns pinsamt att prata om det.

Trots att jag inte delar många av hennes åsikter framstår hon nu som en klok, stark, modig, vacker och levande galjonsfigur för det fria ordet och det öppna samhället. Hon är sannerligen värd allt stöd vi kan ge. Se även tidigare blogg inlägg: Demokrati och yttrandefrihet, Attacken mot upplysningen och Det orimliga. Se även Förföljd av hatet, Expressen, Resumé, LT, ArbB och DN.

Som SvDs kulturchef Martin Jönsson skriver:
"Man får tycka vad man vill om både Åsa Linderborg, Aftonbladet och den granskning de gör. Men de attacker som hon och tidningen utsätts för är lika vidriga som oacceptabla.
Yttrandefrihet handlar inte bara om att säga vad man vill. Det bär även med sig ansvar och skyldigheter. Både när det gäller att respektera andras åsikter och att ta ansvar för de samtal man för. De som nu spyr ur sig hat, hot, rasism och sexism talar ofta om att de värnar rätten att säga vad de vill och berätta 'det som inte får sägas'. Det är kvalificerat skitsnack. De är snarare yttrandefrihetens och alla andra friheters största fiender.
Det är därför viktigt att alla som värnar de grundlagsskyddade rättigheterna om tryckfrihet och yttrandefrihet på allvar talar högt om detta och visar sitt stöd för Åsa Linderborg. Vi ska inte inbilla oss något annat än att hoten mot pressfriheten är reella även här".

Vi lever just nu i en tid när slaget står om yttrandefriheten och det öppna fria samhället. Många attackerar från olika håll: Sveriges Radio åsiktsregitrerar (stoppas), korruptionen ökar både inom statsapparaten och näringslivet, kriminella motorcykelklubbar försöker sätta rättssamhället ur spel, olika aktörer försöker begränsa yttrandefriheten på internet, i Norge gick dåren och massmördaren Breivik på frontalangrepp och här hemma. I detta kaos kan man inte annat än hylla Linderborg för hennes mod!

25/12-12 Zlatan om SD SvD; Journalisthot äventyrar pressfriheten i Bulgarien SR


Åsa Linderborg, bild från Aftonbladet

5 kommentarer:

 1. Men hon ville STÄNGA sajterna. Är det att hylla det fria ordet enl dig? Och när det gäller brottsbekämpningen är just sådana som Lindeberg som bär skulden till att vi har det så illa ställt, genom att praktiskt taget öppna gränserna för invandring samt förespråka ett milt och förlåtande rättssystem. Jag tror du måste tänka om, med reservation för att ditt inlägg kan vara ironiskt skrivet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar Jajamens,
   Det är klart att hon vill stänga siterna och det är hennes fulla rätt att uttrycka det! Det kallas yttrandefrihet. De som inte tycker så får naturligtvis också uttrycka sina åsikter - ungefär som du nu gjort (så länge de inte hetsar mot folkgrupp). De får däremot INTE hota Åsa eller någon annan. Gör de det så måste vi alla andra försvarare av fria och öppna samhället ställa upp på Åsas sida (t.o.m. SvD som annars är en meningsmotståndare i mångt och mycket). Det är just detta Jimmie menar med nolltolerans! Förstår du inte varför Åsa är en hjälte så ska du titta på videolänkarna på SVT (som jag la in) och en gång till funderar igenom situationen. Hur skulle du känna om Åsa var din storasyster eller kanske en moster?

   Radera
 2. Självklart är det viktigt att stödja Åsa oavsett man tycker om hennes åsikter. Alla ska ha rätt att uttrycka sig utan att bli hotad.

  SvaraRadera
 3. Facinerande,. Så någon som vill stänga siter är en hjälte för yttrandefriheten. Hoten mot henne är givetvis helt oacceptabla men din attityd att stödja folk som vill tysta extrema åsikter är skrämmande och totalitärt.

  Och nej jag stöder inte sd om det har någn betydelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bengt tack för din åsikt. Men ledsen ditt resonemang håller inte!
   Åsa är i sin fulla rätt att kämpa mot extrema åsikter. Yttrandefriheten gäller även henne och hennes idéer! Däremot är hoten mot henne betydligt allvarligare - hot mot det fri och öppna samhället (i klass med nazisterna på 30-talet).
   Att jag väljer att stödja Åsa är naturligt - de gör de flesta i Sverige (läs till exempel Svenska Dagbladet som jag citerade).

   Att du ifrågasätter att jag uttrycker detta stöd är kanske inte skrämmande men väl förargelseväckande och definitivt en dragning åt det totalitära hållet.

   Radera