Leta i den här bloggen

onsdag 12 september 2012

Det orimliga

I flertalet  muslimskt dominerade länder fortsätter de högljudda protester mot USA pga den islamkritiska filmen  "The Innocence of Muslims" som bland annat beskriver Muhammed som en skojare. Värsta var det igår i Libyen där amerikanska ambassadören i Benghazi fick sätta livet till. Se SvD och GP.

Hur kan vissa muslimer bli så provocerade av slarvigt producerad filmsnutt? Hur kan det bli så här starka reaktioner? Det känns lite som en allergisk reaktion. Det vill säga, reaktionen kan inte förstås isolerat utan bygger på en historia av irritation och konflikter (Irak-kriget, Afghanistan, Koran-brännarpastorn Terry Jones mm). På bloggen Religionsvetenskapliga kommentarer listar man 6 tänkbara anledningar: man känner sig provocerad, islam och Muhammed är del av ens identitet, känsla av maktlöshet och frustration, "väst" har blivit syndabock, man är uttråkad och "man är trött på snacket om yttrandefrihet och om demokratiska rättigheter som aldrig tycks åkallas när det gagnar en själv". 

Jag tror anledningen kan sammanfattas i förtryck, fattigdom, hård religiös indoktrinering och låg utbildningsnivå. Jämför med vår egen kronförfalskning "Vår horkarl till kung" (se t.ex. SvD). För hundra år sedan när den gemene svensken var fattigt, förtryckt, obildad och religiös så hade detta tilltag med stor sannolikhet straffats mycket hårt. Vad är då mest orimligt: att många (absolut inte alla och inte ens de flesta) muslimer lever i stater där de förtrycks, har små möjligheter att ta sig ur fattigdom och skaffa sig en modern utbildning ELLER att de blir arga när deras "profet" smädas? Förhoppningen är naturligtvis att den arabiskavåren på sikt ska leda till ökad frihet och bättre förhållanden för gemene muslim. Lyckas det så kanske västerländska ambassadörer slipper sätta livet till när helst någon "konstnär" (likt Lars Vilks) smädar islam. Att det finns provokatörer som ger sig på olika religioner och andra dumheter är något alla måste lära sig leva med så länge det finns yttrandefrihet i någon del av världen.

I starkt religiösa samhällen kanske de gamla slagorden "Frihet, Jämlikhet och Broderskap" borde bytas ut mot "Utveckling, Kunskap och Demokrati"?  För om de på sikt får egen yttrandefrihet så slipper de irritera sig på andras yttringar av yttrandefrihet (de kommer få egna provokatörer...)

13/9-12 USA skickar jagare till Libyen SvD och GP. En mörk sida av arabiska våren SvD
14/9-12 Fortsatt våldsamma protester mot nidfilm GP och SvD


Bild från NYDailyNews.com


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar