Leta i den här bloggen

tisdag 25 september 2012

Tintin Uppochned

Tintin-böckerna har nu gjort resan ned och upp igen på hyllorna i kulturhusets ungdomsavdelning vars anseende fått en törn. Stockholms stadsbibliotek tänker inte ta bort böckerna men det gör andra bibliotek. Det hela påminner starkt om den gamla diskussionen om vad som är pk, politiskt korrekt, och vem som är pk. Till slut var pk ett skällsord. Tidigare, i grundskolan i början på 70-talet, var pk de facto ett skällsord. På frågan om man var pk skulle man inte svara ja för då blev man mobbad för att vara en "privat-knullare". Tintin i Kongo är en annan story. Men man skulle t.o.m. kunna använda den i undervisningen som exempel på dåtidens utbredda rasism och att utvecklingen gått framåt. Se tidigare även blogg "Tintin i Kongo"

Diskussion om Tintin tycks ha spårat ur i moralpanik och censur. Vi försöker kompensera något sorts kollektivt dåligt samvete för att vi är dåliga på integration, nu senast enligt Europarådets kommission mot rasism och intolerans som hävdar att det finns mycket kvar att göra i Sverige mot rasism och diskriminering, enligt GP. Möjligen spökar även ett element av att vi tycker vår egen kultur är överlägsen andras.

Ett intressant inlägg i denna debatt:  vi borde snabbt rensa ut bibeln och koranen ur hyllorna - de är fulla med rasism, sexism och intolerans mot HBT-personer. Även om vi ska ha ett jämlikt samhälle utan hat-ismer så kan vi inte rensa ut alla böcker från tider med andra (sämre) värderingar. För då bli det någon sorts invers tryckfrihet i värsta pk-anda - ännu ett angrepp på yttrandefriheten och upplysningen.

4/10-12 Tintin ratas av kommunbibliotek SvD
6/12-12 Domstolsbeslut: Tintin är inte rasistisk SR
Tintin bild från Albin Axelssons blogg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar