Leta i den här bloggen

fredag 7 september 2012

Dawkins hos Skavlan

Richard Dawkins, ibland kallad "världens främste ateist", gästar ikväll Skavlan. Han är bland annat känd för sin bok "Illusionen om Gud", som har väckt stor uppmärksamhet då religiösa finner hans uttalande om Gud kontroversiella. Dawkins har utöver att han är en framstående biolog författat ett flertal böcker om tro och vetande, skapat ett nytt forskningsområde och givit ett stort antal lysande pedagogiska föredrag, se mer The Richard Dawkins Foundation for Reason and Science.

Ikväll dyker han som sagt upp i Skavlans säsongspremiär SVT1 kl.. 21.00. I helgen som gick gavs ett högklassigt seminarium i Stockholm där Dawkins medverkade, se humanistbloggen och SvD Det var svårt att få tag på biljetter men enligt uppgift kommer det att sändas i kunskapskanalen i höst (tacka gud för kunskapskanalen). Se även GP och SvD.

7/9-12 kl 22:15 Richard Dawkins var klar och tydlig i sina kommentarer. Framförallt illustrerande han  mycket väl vad "den nya ateismen" innebär vad gäller uppriktighet mot nonsens och bedrägerier som kommer i religionens tecken - hellre uppriktig än förljuget trevlig. Björn Ulvaeus tillförde diskussioen intressanta inlägg och framstod i detta sammanhang som en mycket varm men klartänkt person. Kul även att mitt gamla paradexempel om "tron på tomten" kom upp. Jag skulle möjligen lagt till att det kan vara av stort pedagogiskt värde att lura barnen att tro på tomten. Just för att de själva ska få uppleva och på sikt förstå hur enkelt det är att luras. Samtidigt är tomten just ett exempel på en fin kulturtradition påhittad av oss människor väl värd att bevara när vi firar våra sekulära högtider. Se även Aftonbladet.

8/10-12 Nu finns Dawkins seminarium i Stockholm på urplay.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar