Leta i den här bloggen

måndag 17 september 2012

Bräckligt

Den gamla dammiga monoteistiska religionen islam är svårt hotat av en slarvigt gjord film med uppenbart påklistrade kulisser och mediokra skådespelare närmast på studentspexnivå. I varje fall om man får tro dess anhängare som protesterar våldsamt världen över, se SvDGP och Dagen.

Min bedömning är att islam kommer överleva denna attack. Men vad skulle hända om islam blev utsatt för kritik på ett bredare front - både satir, långfilmer, standup och en kritisk granskning av alla missförhållanden och dumheter som begås i islams namn? Låt dessutom denna kritiska granskning pågå under ett antal årtionden och spridas via all tillgänglig media: TV, Biofilmer, radio, teater, skolor istället för bara internet. Svaret blir väl med största sannolikhet att islam skulle tappa greppet på samma sätt som kristendomen har gjort i Sverige. Sekulariseringen är en mardröm för imamer, djupt troende muslimer och alla andra som bygger sin världsbild och maktposition på islam. Är detta den verkliga drivkraften bakom protesterna? Inte bara missnöje, tidigare förtryck och ovana vid yttrandefrihet, se tidigare det orimliga.

För de flesta muslimer har väl sett hur det gått för kristendomen? De förstår antagligen att islam står på tur vad gäller sekularisering och marschen in i historieböckerna. Personligen ser jag fram emot träffsäker och välproducerad islamsatir i stil med Life of Bryan. Framtida filmproducenter får göra en avvägning mellan risken att bli förföljd av fanatiker och fördelen av i närmast gratis marknadsföring.

18/9-12 Självmordsdåd svar på nidfilm GP Yttrandefrihet receptet mot extremism SvD, Satirtidning hotar med karikatyr SvD2
19/9-12 Fransk säkerhet höjs efter karikatyr GP, SvD
20/9-12 Ban Ki-Moon: ”Filmen är skandalös” SvD
21/9-12 Höjd norsk beredskap inför protester SvD, GP

Bild av Hizbollah-rörelsens ledare Hassan Nasrallah från GP

3 kommentarer:

 1. Helt rätt, precis som Lars Vilks sa i en intervju i GP tidigare. Det behövs mer rondelhundar, teckningar och filmer. Fler media som visar detta och precis som du säger, med detta förpassa även denna sagoberättelse in i historieböckerna.

  SvaraRadera
 2. Var är Elisabeth Olsson-Wallin och hennes bilder med islam och homosexualitet? Vad skulle hända om hon framställde Muhammed i olika homoerotiska situationer på bild?

  SvaraRadera
 3. Det som behövs är att denna är att denna sekularisering kommer inifrån inte från Vilks, vafan den tomten nu står för? eller högerkristna amerikaner som inte heller tål speciellt mycket när "hädelsen" är riktat mot kristendom.

  Sen varkar det som att protesterna mot vilks och den här filmen är politiska kampanjer av konservativa - reaktionära muslimer/islamister som egentligen bakom kameran takar vilks och andra idioter för hjälpen och inte någon spontan folklig reaktion som råkar vara försenad i månader...

  Och ja massa religiösa muslimmska ledare är rädda för sin maktposition självfallet ligger förklaringen där!

  SvaraRadera