Leta i den här bloggen

fredag 21 september 2012

Attacken mot upplysningen

I muslimska världen står en gryende upplysning, som bland annat manifesterats i arabiska våren, mot fundamentalistiska krafter som vill bevara det medeltida klimatet av kunskaps och utvecklings fientligt förtryck.

För oss ligger fronten inte mellan öst och väst, inte heller mellanöstern mot väst eller kristendomen mot islam. Nej, slaget i väst står, i den vanställda toleransens teckenmellan, mellan en ny våg av censur mot bevarandet av yttrandefrihet (i upplysningens tecken). En våg som skulle före västvärlden närmare förljugna diktaturer och skendemokratier i forna öst, som Kina och Ryssland (med potentiella tragedier i förläningen). Där yttrandefrihet i det närmast betecknas som något brottsligt och förföljs med alla till buds stående medel. I delar av väst har detta korståg vunnit framgångar, som fängslande av yttrandefrihetens främste galjonsfigur Assange på Ecuadors ambassad i London. På andra frontavsnitt backar fundamentalisterna: mafioson Silvio Berlusconi , som nästan lyckades kväsa yttrandefriheten i Italien och förvandla landet till skendemokrati, tvingades bort från makten. Dagens frontavsnitt: höjd norsk beredskap inför protester SvDGP

Vad händer i Sverige? Vilken väg kommer vi välja? Vi saknar nästan helt inflytande av religiösa fundamentalister däremot är det fullt möjligt att vi från politiskt håll får se försök att beskära yttrandefriheten. Är vi fortfarande beredda att kämpa för det öppna samhället? Vi måste tillåta och försvara konst, satir och andra yttringar av yttrandefriheten även om de kan upplevas som obekväma. Vi kan inte med hedern i behåll ställa oss neutrala mellan företrädare för yttrandefriheten och arga fundamentalister.

23/9-12 Relevant resonemang av Lena Andersson i DN "Heligheten är problemet"
24/9-12 Bilder på Kates bröst hotar pressfriheten SvD
28/9-12 Man bakom islamfientlig film gripen SvD och GP2 kommentarer:

 1. Sverige har väl också sina heliga kor. Låt oss ta exemplet med aborterna. Tänk om någon tidning eller TV-kanal skulle drista sig att publicera blodiga scener från aborter. Tänk om vi fick se hur aborterade foster kämpade medan de lämnats att självdö i väntan på att aborten skulle fullbordas. Tänk om en teatergrupp spontant skulle komma in i väntrummet på en kvinnoklinik och uppföra pjäsen "döda eller föda?" samtidigt som media filmade det hela för att sedan lägga ut det på internet.
  Jag vill inte framstå som en abortmotståndare, men är det inte så att alla har vi våra heliga kor som vi försvarar med alla upptänkliga medel. Samtidigt klandrar vi andra kulturer för att de försvarar sina heliga kor. Just nu försvarar media i västvärlden ett vänsterliberalt korståg, men tänk på att andra rörelser också försvarar sina värderingar. Det är kanske inte så konstigt att Pussy Riot fängslades eller att muslimer känner sig kränkta av de åsikter vi sprider. Vi skulle säkerligen också reagera om någon gav sig på våra värderingar. Låt mig avsluta med ett exempel till. Hur skulle svenska media reagera om någon utländsk tidning eller TV-kanal jämförde ett svenskt genuskorrekt fritids eller dagis med trettiotalets hitlerjugends?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym, nja dina exempel övertygar inte även om du tar i så du nästan spricker. I inget av fallen skulle det leda till våldsamma demonstrationer som kräver dödsfall. Någon svensk minister skulle inte heller gå ut i massmedia och sätta pris på någons huvud.
   Vill du förstå problematiken bättre så rekommenderar jag dig att studera historia. Hade till exempel myntförfalskaren vår-horkarl-till-kung verkat för 150 år sedan så hade han antagligen dömts till döden - då var Sverige en religiöst sanktionerad diktatur. Idag gäller det för många länder att ta sig ur denna misär. Ett viktigt steg i denna process är att skaka av sig de gamla religionerna som bygger på bronsålderssagor.

   Radera