Leta i den här bloggen

lördag 1 september 2012

Reclaim the funeral

Ny amerikansk vetenskaplig studie visar att fåglar tycks ha en form av ”begravningsceremoni”, i varje fall arten Västerländsk Snårskrika (Aphelocoma californica).  När en död artfrände läggs ut samlas fåglarna i grupp, skriker i kakofoni kring denne och avstår från föda i upp till ett dygn. De hedrar sina döda även när de inte har någon information om varför de dog. Se DN, BBC och vetenskaplig artikel i Animal Behaviour.

Det är sedan tidigare känt att giraffer och elefanter samlas runt kroppen av en nyligen avliden nära anhörig, vilket har väckt tanken att djur har ett mental koncept om döden, och även kan sörja dem som har gått.

Detta visar med all tydlighet att begravningsritualer är något som är mycket mycket äldre än religionerna. Det vill säga först (innan vår art utvecklades) fanns begravningsceremonier sedan, långt senare när religioner hittats-på/utvecklats, integrerades de som religiösa ritualer. Med andra ord: det är i naturens goda ordning att vi behåller ceremonier kring begravningar i den ateistiska livsåskådningen efter att vi rensat bort metafysiken. Detta är viktig kunskap då begravningen är vår allvarligaste och kanske viktigaste ceremoni. Den ställer sig då tillsammans med den stora mängden sekulära högtider som religionerna haft till låns. Lite populärt skulle man kunna "reclaim the funeral" som metafysikfri-ceremoni. Låt oss sörja och hedra våra döda med en värdigt ceremoni utan att blanda in Jesus, Muhammed, gud, djävlar, helvete och himmelrike eller annat religiöst trams.

Bild från Aves.is

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar