Leta i den här bloggen

fredag 14 september 2012

Robot Max

Idag berättar SvD om världens första robotrestaurang: robotar tar beställningar, lagar, serverar och står för underhållningen. "På en restaurang i Harbin provinsen i nordöstra Kina öppnades nyligen landets fjärde restaurang där hela servingspersonalen bytts ut mot 18 robotar". "Robotarna glider graciöst fram över golvet på särskilda skenor och kryssar mellan restauranggästerna och köket vartefter beställningarna trillar in..."

Detta kan låta som ett jippo men det är bara att besöka en lokal snabbmatsrestaurang för att se vilken personaltäthet det rör sig om. En enkel överslagsberäkning ger vid handen att löner är den huvudsakliga kostnaden. I Sverige har Max hamburgerrestaurang i all tysthet tagit det första steget med sin expressbeställning: kunden beställer själv och betalar med kort i automat för att sedan hämta i en "utlämningskassa". Nu behöver Max bara komplettera med en helautomatisk pomfrittmaskin, en hamburgerlina och en plockrobot som lämnar ut maten (dricka tar man själv som tidigare). Istället för 5-10 personer som arbetar på restaurangen kanske det räcker med en eller två övervakare.

Till en början kommer robotrestauranger vara en lustig nyhet men sen kommer det rätt snabbt att bli standard - kostnaderna blir som alltid drivande. Bara lyxigare och exklusivare ställen kommer vara fullt bemannade. Detta är ännu en tecken i raden att vi börjar se slutet på industriella revolutionen. En del av de frågeställningar som avhandlades i svenska TV-serien äkta människor kryper allt närmare. Detta får som tidigare diskuterats inte bara konsekvenser för jobb och ekonomi utan kommer även påverka hur vi ser på moralen och oss själva.

Bild från ChinaDaily.com.cn

1 kommentar:

  1. Hmm, intressant scenario med allt fler robotar. Skulle vi få 30-50% arbetslöshet? Vad skulle hända med ekonomin (som den ser ut idag) i ett sådant läge?

    SvaraRadera