Leta i den här bloggen

tisdag 25 december 2012

Kungen för klimatet

Kungen, Carl XVI Gustaf, betonade i sitt jultal 2012 vikten av att fokusera på klimat och miljö: "Vi önskar att kommande generationer ska kunna andas frisk luft och dricka rent vatten! Då måste vi finna vägar för vår värld. Vägar som möjliggör för jorden att fungera också i morgon". Vidare "Fler i vår värld måste förmås att gå från ord till handling i miljö- och klimatfrågan. Och i denna uppgift har Sverige en fortsatt viktig roll att fylla". Se Kungahuset, och "Kungen talade sig varm för klimatet": SVT, DN, SvD1, SvD2, DagenHD, GP.

I Sverige, liksom på andra håll, får vi försöka hantera ett föränderligt klimat med ökad mängd nederbörd och ökade stormar. Nu senast drabbas vi av ännu ett snöoväder med elavbrott som följd, se SvD, DN, HD och GP.

Samtidigt är de svenska satsningarna mycket blygsamma. Mest noterbart är kanske att pendlare inte vågar välja tåget efter många års misskötsel. I Tyskland rapporteras om varmaste julen någonsin 20,7 grader 24 december i Munchen och i Storbritannien blir det nya översvämningar. Det kanske är så att det till slut blir ekonomiska nödvändigheter som får oss att minska bruket av fossila bränslen. Det vill säga vårt svaga miljöengagemang spelade till slut ingen roll, se Håglös miljöfront? och Avkyld klimatdebatt. Man kan fråga sig om det har bidragit att vår avlagda statsreligion i det närmaste skitit i miljön eller om det handlar om modern materialism?

28/12-12 Regnet öste ner 2012 SvD, GP, HD, SR

Bild från SvD "Nära 5 000 utan ström"

2 kommentarer:

  1. Det vore intressant om kungahuset informerade om vad de själva gör för miljö- och klimatfrågan? Då skulle de ha ett tillfälle att bli förebilder: reser de mindre, konsumerar de mindre, köper de begagnat, vad gör de med matavfallet i slottet, ger de några bidrag till miljöorganisationer, mm, mm? Var öppet med den informationen, tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Anonym - jo det vore intressant!

      Radera