Leta i den här bloggen

måndag 24 december 2012

Julen är död, länge leve Julen!

Den gamla hedniska traditionen med att fira Yole och Julblot är för länge sedan död. Allt är raserat: i stort sett ingen svensk urför Julens centrala  ritual – slaktandet av julegrisen. På sistone har vi även skakat av oss den tunna fernissan av kristen jul. Med det är ingen nyhet: den gamla julen slogs i spillror redan för hundra år sedan!
"Det var industrisamhällets sekulära och världsliga värderingar som skamlöst krossade julen under sina fötter. De äldre blickade nostalgiskt tillbaka på en tid då ”det var jul, när det var jul” och inget annat. Ty sedvänjorna respekterades inte av den nya tidens männi­skor. En importerad ”jultomte” – som vid sidan av skägget och luvan bar få likheter med sin urgamla namne – konkurrerade ut de klassiska gestalterna ur julmaskeradens panteon: julbocken, julspöket, jultuppen, julgoppan, halmgumman och andra".

Nej, låt oss alla fira en modern stämningsfull traditionell jul med allt vad det innebära av: Tomte tro, Kalle Anka, Julkalender, alternativ jul, Julklappar som inhandlas i sista minuten, julbordjulpizza eller nyttigare, blanda gamla och nya traditioner som vi själva finner bäst med stress och trivsel i en salig blanding. Nu när vi för en gång skull får en riktigt vit jul i nästan hela landet! Akta er dock noga för trafiken och blixthalkan - kör långsamt, försiktigt och med stora avstånd.

Kort och gott släpp på hämingarna
Från oss alla till er alla Mer Jul

27/12-12 Nästan 3,9 miljoner såg Kalle Anka SvD, GP och HD 
  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar