Leta i den här bloggen

onsdag 12 december 2012

Nedslag

Värmland lystes igår upp av en meteoroid som träffade jorden och brann upp högt i atmosfären. Antagligen tillhörde den de årligen återkommande Geminiderna som toppar imorgon natt. De träffar jorden med en relativt låg hastighet (jämfört med andra meteoroider) av 35 km/s (126 000 km/h) varför de förångas när de hettas upp av friktion mot atmosfären. När de stöter på tätare lager på "lägre" höjd kan reaktionen bli explosiv. Se DN, SvD1, SvD2, GP, SR och SVT

Jämför man med dynamit (som har ett energiinnehåll av ca 5 MJ/kg, jmf trotyl) så har en 10 kg geminid som träffar atmosfären en rörelseenergi motsvarande 1 ton dynamit, dvs det kan bli en rätt fin smäll (även om den inte når jordytan). Tunguska i Sibirien drabbades 30 juni 1908 av ett lite större nedslag. Är man vidskepligt lagd (och saknar kunskap) skulle man kanske tolkat gårdagens händelse som ett tecken på jordens förestående undergång (RVK om 21 december). Skillnaden i hur man kan tolka en händelse av detta slag illustrerar rätt väl varför religiös tro (som t.ex. baseras på gamla lägereldssagor från bronsåldern) inte är förenlig med vetenskapen (som bygger på systematiskt arbete med att undersöka och förstå hur världen är beskaffad och fungerar).

En meteorit behöver inte vara så stor för att orsaka en mindre domedag. En stenbumling på ca 15 m diameter träffar jorden med samma energi som den kraftigaste vätebomben "Tsarbomben" på cirka 50 megaton . Vill man ha exempel på "riktigt domedag" får man gå tillbaka cirka 65 miljoner år i tiden till Krita/Tertiär-gränsen då en meteorit tros ha träffat norra Yucatanhalvön och bildat Chicxulubkratern. Meteoritens diameter före nedslaget uppskattas till 10 km och den frigjorde energi motsvarande 2 miljoner Tsarbomber. I listan på Spaceweather.com, över objekt som passerar i vår närhet, hittar man flera objekt i storleken tiotals meter till kilometer. Ingen av dessa kommer dock träffa jorden inom den närmaste framtiden. En förbiflygning av ett större objekt, asteroid Toutatis, har fångats på film.

Nästa år väntar oss ett ännu mer mäktigt "fyrverkeri" av ett annat slag när kometen C/2012 S1 passerar jorden på nära men säkert avstånd, se tidigare Tecken i skyn.

13/12-12 Stor chans att se stjärnfall i natt SR, Turister vallfärdar SvD
18/12-12 93 greps för undergångsprofetior DN, SR
19/12-12 Berget som klarar jordens undergång SvD; Global väntan på spådd domedag GP, SvD
20/12-12 Måttligt mayaintresse för domedag GP å SvD; Jordens undergång är nu ... eller vad tror du? SR;
Undergången först på julafton SvD
21/12-12 I väntan på den 13:e baktun GP å SvD1; Ingen höjd beredskap inför undergången SR; Jorden går inte under SvD2; Kom, kom Armageddon HD; Se live jorden från ovan SvD3
7/1-13 Apophis passerar jorden på onsdag SvD
9/1-13 Asteroiden Apophis större än trott DN

Bild från SVT av Michael Sundin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar