Leta i den här bloggen

onsdag 17 oktober 2012

Världsbilden

En ny jordliknande planet har upptäckts vid vår närmaste granne: trippen stjärnan Alfa Centauri som ligger drygt fyra ljusår bort (eller cirka 38 miljoner Gm, se Gigameter). Som jämförelse är avståndet till solen 8 ljusminuter (eller 150 Gm). Alfa Centauri kan beskrivas som en dubbelstjärna där Alfa Centauri A och B kretsar kring varandra i elliptiska banor med ett medelavstånd jämförbart med Uranus bana runt solen. Alfa Centauri A är lite ljusstarkare än solen och B lite svagare. Den tredje stjärnan Proxima Centauri är en mycket mindre stjärna som cirklar på större avstånd. Den nu upptäckta planeten, stor som jorden, kretsar mycket nära Alfa Centauri B med en omloppstid på bara 3,2 dagar, jämför Merkurius (som är närmast solen) som har omloppstid på 88 dagar. Det innebär att den är alldeles för varm för att kunna ha något liv så som vi känner det. Se DN, SvD, GP, ESO och Nature-artikeln.

Många planeter har redan upptäckts och det förefaller finnas planeter kring de flesta stjärnor. Det intressanta är att man upptäckt en planet av jorden storlek i vår närhet, vilket antyder att det finns massor med jordlika planeter kring stjärnor längre bort. Det kan även finnas fler små planeter i Alfa Centauri systemet.

Den dag vi upptäcker en jordliknande planet med förutsättningar för liv rycker allt närmare. Det kommer ge oss perspektiv på vår egen position i världsalltet. Världsbilden utgör som bekant grunden för en livsåskådning och därmed även religioner. De religiösa idéerna som baseras på sagor berättade vi lägereldar under bronsåldern har nästan alla slutat tro på. Frågan är hur vi kommer se på oss själva när vi till exempel upptäcker första planeten med syre i atmosfären och förutsättningar för flytande vatten? Eller finner spår av intelligent utomjordiskt liv - inte helt osannolikt. Framför oss hägrar en räcka fantastiska upptäckter som inte bara kommer att ändra vår syn på universum utan även på livet och oss själva.

18/10-12 Förklarande grafik: Discovery

Illustration från ESO

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar