Leta i den här bloggen

torsdag 11 oktober 2012

Doping döden

Cyklisten Lance Armstrong som är avstängd på livstid för dopning har även försett stallkompisarna med förbjudna preparat. Nu har ett massivt bevismaterial mot Lance släppts av United States Anti-Doping Agency 'USADA' (hela materialet på SportScientist.com). Lance har varit viktig kugge i en av de mest omfattande dopingprogrammen i idrottens historia. Läs mer på DN, SvD och bloggen Spring Fortare.

”Bevismaterialet visar, utan minsta tvivel, att US Postal Service Team ägnade sig åt det mest sofistikerade, professionella och framgångsrika dopningsprogrammet någonsin inom idrotten.”

Nu kanske man kan tycka att rättvisan hunnit ikapp Lance. Så enkelt är det inte. Det stora problemet med doping är inte att idrottare fuskar utan att de som dopar sig, på samma sätt som narkomaner, riskerar liv och hälsa i utbyte mot en övergående känsla av framgång, många av dem dör i förtid. Det är sannolikt att fuskaren Lance Armstrong har kortat av sin förväntade livslängd med många år (jmf Flo-Jo).

Det extra beklämmande med elitidrottare som dopar sig - då förfelas hela tanken med idrott. Istället för att de är ett föredöme och inspiration för alla oss motionärer blir de en del av den globala brottsligheten som i många fall leder till ond bråd död och svåra tragedier för anhöriga. Doping innebär inte bara risker för enskilda idrottare utan representerar även döden för hela sportsmannaandan. Se även tidigare inlägg Pakt med djävulen.

11/10-12 Svenska förbundskaptenen avvisar dopinganklagelserna AB
22/10-12  Lance Armstrong avstängd på livstid SvD, GP
25/10-12 Alla runt Armstrongs dopade. Inte svensken SvD & GP
               OS-bronsmedaljör erkänner fusk – går SvD
28/10-12 Så fuskade stjärnorna DN
31/10-12 Snaran dras åt runt cykelpampen DN

Lance Armstron, bild från East Oregonian

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar