Leta i den här bloggen

måndag 15 oktober 2012

Alla över en kam?

I lördags diskuterades problemen med religiös intolerans som inte är något nytt fenomen. En klar tendens bland religiösa är att de drar alla ateister över en kam. Även här på bloggen har jag fått ett par inlägg åt det hållet - okunniga och intoleranta religiösa som försöker klumpa ihop alla ateister och beskylla dem för allsköns orätter.  De klarar inte av att skilja på olika ateister och olika ateistiska livsåskådningar t.ex. blir jag "som ateist" beskylld för orätter som gjort i kommunismens namn (vilket ligger mycket långt bort från vad jag argumenterar för här: t.ex. att skilja på livsåskådning och politik). Ett annat vådligt exempel är dödshotet i Haparanda.

Det är naturligtvis lika dumt att blanda ihop och förvirra livsåskådningar som religioner (som är en delmängd av livsåskådningarna). Ingen skulle t.ex. köpa ett misstänkliggörande av kristendomen med exempel och argument som berör missförhållanden inom islam eller buddism.

Samtidigt som det går att hitta exempel på intolerans får man inte glömma bort att de flesta kristna (i varje fall i Sverige) är mycket toleranta. I dagarna har vi även sett ett lysande exempel på yttrandefrihet och tolerans vad gäller den omdiskuterade Lars Vilks konstverk: en konstnärsgrupp har förvandlat det storslagna Nimis till minaret "i en anda av yttrandefrihet" se SvD, GP, Skanskan. De visar vägen för andra! Ett föredöme!

För presentation skippa fram till 3:20 in i filmen.
Film från Youtube direkt länk
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar