Leta i den här bloggen

måndag 29 oktober 2012

Norra Mali

Folket i norra Mali upplever nu en inledningen av medeltiden: aggressiva islamistgrupper ockuperar området. De rev Timbuktu-monument (SvD och GP), förbjöd radiostationer att spela musik - de ska recitera koranen, förstör moskéer, gravar och andra helgedomar. Situationen påminner om den i Afghanistan. Allt detta sker i "Guds namn". Förföljelsen riktar sig mot alla andra religiösa yttringar än en ytterst strikt tolkning av sunniislam.

Ur "Även freden måste vinnas" i DN: Attackerna och våldet riktar sig givetvis inte bara mot byggnader och andra döda ting. Ett ogift par stenades till döds. Kvinnor i norra Mali tvingas täcka sig. En man som stulit en moped fick handen avhuggen. Piskstraff och misshandel ingår också i straffsatsen när extremisterna inför sin egen tolkning av sharialagar. Kvinnor och barn tvångsrekryteras, kvinnorna som sexslavar, barnen som soldater. Fler än 300.000 människor är på flykt.

Utvecklingen kan betecknas som bedrövlig. Inte bara för de människor och kulturskatter som drabbas. Lokalt representera den även ett stort bakslag vad gäller utvecklingen av islam mot en mer demokratisk och vetenskapsvänlig religion. Vad händer nu? Ska främmande stater bekämpa extremisterna med vapenmakt? En strategi som misslyckats i Afganistan de senaste 30 åren. I DN argumenteras för att omvärlden måste "vinna freden också bekämpa den totalitära islamismen med hjälp av mer demokrati, ökat tryck på mänskliga rättigheter och upprepade krav på religionsfrihet". Svårt att veta om den strategin kan fungera. I viss mån känns det som de stora felen begicks på ett tidigare stadium. Man kan fråga sig om det inte hade varit mycket mycket bättre om omvärlden på ett tidigare stadium kunnat stödja demokratin, hjälp till bekämpa korruption, bidragit till bra allmän skolgång och en samhällsutveckling mot ökad välfärd?

Ökenfestivalen i Mali i nästa år flyttad till grannlandet
Burkina Faso. Bild från OmVärlden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar