Leta i den här bloggen

tisdag 30 oktober 2012

Framtidens vardag?

I dagarna drabbas amerikanska östkusten av Sandy. Ett av de värsta ovädren någonsin med orkanvindar, översvämningar, bränder, elavbrott och snökaos. Stor förödelse väntas i dess spår. Flera människoliv har redan förlorats. Utöver det mänskliga lidandet kommer stormen även ha stor effekt på amerikanska valet. Se  SvD, SvD2, SvD3 GP, GP2 och SR.

Huruvida denna storm är en konsekvens, eller har förvärrats, av klimatförändringen får vara osagt (även om det är sannolikt och det finns tecken). Däremot vet vi att det i framtiden kommer bli både fler och mer intensiva stormar till följd av de antropogena utsläppen av växthusgaser som värmer upp atmosfären. Detta i kombination med stigande världshav, till följd av smältande glaciärer, gör att vi nog får vänja oss vid stormar och översvämningar. På sikt kommer de områden som drabbats nu att bli obeboliga och så småningom hamna på havsbotten.

Vad gör vi då? Snudd på ingenting, utöver att slicka såren. Utsläppen av växthusgaser fortsätter att öka och nya rekord slås ständigt. USA leder utsläppsligan stort och fortsätter satsa på fossila bränslen. Utsläppen ökar framtida risker för betydligt värre klimatkatastrofer. Hur många stora katastrofer behövs innan vi på allvar kan ta itu med att minska utsläppen? Ödets ironi är att svaret på denna fråga i viss mån beror på resultatet av det val som stormen Sandy nu allvarlig stör.

31/10-12 Obama har lärt sig av Bushs misstag SvD, Extremt väder ett hot mot elförsörjningen SR, Död och plundring i Sandys spår GP, Valkampanjen haltar SR GP, Hus sveptes med i jättevåg SvD
1/11-12 Mitt Romney: Stoppa kriget mot kolkraften SvD
2/11-12 Sandy - ett oväder på klimatsteroider? SvD, Dödssiffra stiger GP, Fortfarande kaos SR 
4/11-12 Karin Bojs: ”Sandy” ger en försmak av framtidens klimat DN
5/11-12 Klimatkamp både här och där DN
6/11-12 New York evakuerar inför ny storm GP SvD
7/11-12 Vi måste minska utsläppen 10-20 procent per år SvD
8/11-12 New York drabbas av ny storm SvD GP
12/11-12 Kolindustri sparkar anställda efter Obamas seger GP
19/11-12 Sandy blåste liv i klimatdebatten SvD
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar