Leta i den här bloggen

måndag 8 oktober 2012

Djävulens lakejer

Den republikanska kongressledamoten Paul Broun har skämt ut sig å det grövsta då han kallar "evolutionsteorin och Big bang för lögner som kommer rakt ur djävulens håla”. Dessutom hävdar han att "att jorden är omkring 9 000 år gammal och att den skapades av Gud på sex dagar". Se DagenDN och tidigare inlägg Knasig Kreationism.

Om det inte vore för att han befinner sig i en kultur där den "vedertagna villfarelsen" kristendomen är så utbredd så skulle han antagligen omedelbart omyndigförklaras. Tittar man objektivt på hans uttalanden utifrån vår samlade mänskliga kunskap så kan de, likt många andra kreationister, beskrivas som lögner eller för att använda hans eget (inte helt rumsrena) språkbruk "djävla lögner". Med samma språkbruk kan de som predikar kreationismens irrläror (som uppenbarligen strider mot allt vad vetenskaplig kunskap heter) gladeligen kalla "djävulens lakejer".

Det finns naturligtvis inga skäl att anamma detta infantila och kunskapsfientliga språk varför vi får nöja oss med att beteckna de som sprider villfarelser av detta slaget som "religiösa fundamentalister". På sikt är det naturligtvis en drivkraft för att öka kvaliteten i skolundervisningen. Kreationister i allmänhet får behandlas som busungar med tillrättavisning och en klapp på huvudet. Ett sekulärt samhälle kanske även ska förvissa sig om att de inte har möjlighet att infiltrera eller påverka skolan. Respekt för kunskap (till skillnad från villfarelse) är viktig för vi även i framtiden kan fortsätta att utveckla vår teknologi och vårt samhälle. Annars riskerar vi tillbakagång, fattigdom och misär likt den medeltid som kristendomen en gång kastade oss in i.

12/10-12 Knasiga hätska uttalanden på hemmaplan: Täppas i Båsväder GPSvD och DN

Bild från bloggen The Mystic Voodoo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar