Leta i den här bloggen

söndag 7 oktober 2012

Tecken i skyn

Nyheten om att en stor komet är på väg mot jordens närhet spreds i veckan som gick. Kometen har potentialen att bli den ljusstarkaste på många århundraden. Kometen, som officiellt heter C/2012 S1, kommer passera mycket nära solen (1-2 Gm dvs på en hundradel av jordbanans radie) och därefter relativt nära jorden (60 Gm) - knappt halva avståndet till solen. Detta innebär att den kan bli mycket ljusstark - starkare än fullmånen och då vara synlig även på dagen. Skälva kometen är idag en is/sten klump på cirka 3 km. Den befinner sig nu i Saturnus närhet och dyker upp på vår himmel i höstrusket 2013. Se Tidernas ljusaste i DN, One of Brightest in History NationalGeographic, Once in a Civilization ScientificAmerican och A Dream Comet Sky and Telescope (1 Gm = 1 000 000 km).

För oss har det ingen praktisk betydelse annat än ett spektakulärt himlafenomen. Möjligen kan det ge oss perspektiv på vår tillvaro och vår plats i världsaltet. Intresset för astronomi lär öka och möjligen kan det även öka intresset för utforskning av rymden och mänskliga expeditioner till Mars. Enligt tidigare är vi på väg in i en epok med privat rymdfart som på sikt förväntas öka kokurnans och sänka kostnader. Vi kan vara på väg att inleda nästa fas människans expansion av nya miljöer. Se Första privata rymdleveransen SvD och GP.

Skillnaden hur vi idag tolkar en komet med en modern vetenskaplig världsbild är slående jämfört med forna tiders fruktan för "järtecken i skyn" (jmf. konjunktion). Låt oss hoppas att det blir en inspiration vad gäller kunskap, utveckling och utforskning av vår fysiska värld!

8/10-12 Första privata godstransporten  sköts upp som planerat SvD & GP
8/10-12  Elon Musk VD för SpaceX och Tesla intervju på CBS
13/10-12 Rymdfärjan Endeavour till museum DN, SvD
29/10-12 Privat rymdkapsel landade säkert DN, SvD, GP


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar