Leta i den här bloggen

tisdag 9 oktober 2012

Mer vidskepelse?

Idag går det att läsa debattartikel i DN med rubriken "Sverige behöver fler religiösa folkhögskolor" skriven av ett antal religiösa förespråkare. Grundargumentet är att man vill ha mer stöd till folkhögskolor där individer ges chans att förkovra sig "i sin religion" (vidskepelse). Detta står i bjärt kontrast till riktiga skolor där man på ett objektivt sätt försöker undervisa "om religion". Det är i och för sig glädjande att man har tagit distinktionen till sig. Visst, ökad kunskap om vidskepelse ökar toleransen för kulturell mångfald och förståelsen för olika folk, minoritetsgrupper och utvecklingen i konflikthärdar (är bra för att vända utvecklingen). Men det är oklart om förkovran i vidskepelse betalt med skattepengar gagnar samhället. Se även Niklas Doughertys "En vägg av åtskillnad".

Det problematiska med att begära mer pengar nu är att vi just genomgår en svår nedskärning vad gäller resurser till landets högskolor och universitet, se bl.a. Publikt, Sulf, UNT och HS i väst. Vi riskerar att hamna i en situation där det skärs ned på vetenskaplig utbildning för att istället satsas på religiösa folkhögskolor. Knappast något som gynnar landets utvecklingen, se även Självkastrerande Kunskapssamhälle, Talibaner smartare än svenskar? och Kreationister djävulens lakejer.

Ironiskt nog riskerar vi att hamna i just denna situation: regeringen kör en strategi med åtstramningar valperiodens första två år och sedan valfläsk för viktiga grupper de sista två åren. Just de religiösa minoriteterna är en sådan grupp som man vill smörja inför nästa val. Här finns röster att hämta. Detta var allt för tydligt i finansminister Borgs framträdande i årets Almedalsvecka. Jag tror de religiösa debattörernas inlägg är vältajmat. Vi kan antagligen se fram emot mindre skattepengar till kunskap och mer till vidskepelse!

11/10-12 Univ. och högskolors fasta anslag ska skäras ned ytterligare:  "Vi behöver fler forskare som tar större risker" i DN, SvD och GP

Bilden från PokerSkull.com se även ScaryForKids.com

2 kommentarer:

  1. Hela svenska samhället är mer eller mindre en utopisk vidskepelse, så vad spelar det för roll med Gudarnas eller Robin Hoods skolor...

    SvaraRadera