Leta i den här bloggen

fredag 8 juni 2012

Waterworld 2 eller?

Vi är påväg mot framtidsvisionen från 90-tals filmen Waterworld. Världshaven har börjat stiga snabbare på grund av den uppvärmning våra accelererande utsläpp av växthusgaser har inlett. Havsnivån stiger nu med cirka 3 mm per år men detta ökar så att vi i slutet av århundradet, dvs inom 88 år, kan se en nivåhöjning av 1-1.5 m. Detta skulle med en linjär ökning av nivåhöjningen innebära 3 cm per år till 2100 och då börjar det bli kännbart i många delar av välden.

Hur man hanterar dessa vetenskapliga rön varierar. På botten av skalan hittar vi amerikanska politiker i North Carolina som just via lagstiftningen infört förbjud mot att räkna ut vad havsnivåhöjningen kommer innebära kommande århundrade, se Scientific American och även Uppsalainitiativet. Om klimat och havsnivån se t.ex. DN, SvD, SvD2Wikipedia, SR, SR2MiljöAktuellt och mitt tidigare blogg inlägg Dags för ny Noa?.

Det hela påminner om ett skämt vi brukade dra i lumpen - "Befälet till de meniga: om inte kartan och verkligheten stämmer så är det kartan som gäller". I Sverige har vi tack och lov ett annan förhållningssätt. Själv hade jag i höstas en manusidé till en ny film "Noah!". Filmen skulle bygga på att ett genombrott av världshaven i slutet på senaste istiden vid Bosporen eller Dardanellerna som skulle ha lett till enorma översvämningar av stora slättland som blev dagens Svarta havet.

Min story skulle ha en parallell mellan en förhistorisk fiktiv Noa (inspirerad av bibelns) som växte upp någon stans vid nuvarande Marmarasjön. Noas lyckliga barndom stördes av morfadern som hela tiden muttrade om att havet höjdes och det betydde olycka. Morfar, som Noas pappa hade idiotförklarat, påstod att när han var liten kunde man gå torrskodd till en liten ö utanför stranden som lille Noa lekte på. I nästa sekvens av Noas liv så är han en framgångsrik tjänare till kungen i en "storstad" långt öster ut. När han en dag åker hem för att besöka sin gamla sjuka moder, som ligger på dödsbädden, blir han varse att havet har stigit rejält - hans barndomsstran är borta! Han tänker stilla att morfadern kanske hade rätt. När han, på återvägen över kullarna, stannar vagnen för en nypa luft förstår han plötsligt, som i en vision, att om havet fortsätter stiga så kommer det översvämma kullarna och riskera då dränka hela den enorma slätt som hans hemstad ligger på. Det ena leder till det andra och slutar med att han bygger ark under spott och spä fram till översvämningen... I den moderna parallellen så handlar det om en klimatforskare i Amerika som har liknande story: lycklig uppväxt vid stranden i 70-talets Florida, karriär som klimatforskare som är utsatt för hårt politiskt tryck under Bush-administrationen och sedan ålderdom i slutet på vårt århundrade där han sen sin gamla värld dränkas.
Tydligen jobbar den amerikanske filmregissören Darren Aronofsky just nu med en ny film om Noa som ska vara färdig till mars 2014 som verkar bygga på ett seriealbum- det blir spännande att se vad han skapat.

24/6-12 Sverige blir blötareRegnet kommer att vräka ner

Bild från DN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar