Leta i den här bloggen

onsdag 6 juni 2012

Ta för givet

Så går den svenska nationaldagen mot sitt slut. Denna gång förgylldes morgonen av den ovanliga Venuspassagen, som bara några kunde se pga myckna moln. En dag som vi svenskar inte firar i någon större utsträckning. Vi har i varje fall fått ordning på välkomnandet av nya Svenskar: i år har 29.920 personer fått medborgarskap i Sverige, se DN och GP. De flesta av dessa förstår att uppskatta vilket fint, fredligt, jämlikt, demokratiskt och tryggt land vi har. Vi Svenskar tar det för givet. Lite som med hälsan: den friske har många önskningar, den sjuke har bara en.

Visst ska vi glädjas åt alla begåvade, duktiga och ambitiösa nya svenskar som väljer att komma hit. Eller egentligen fortsätter att välja att komma hit - vi är alla invandrare av blandras. Vi bör också betänka vilken utomordentligt god affär arbetskraftsinvandringen är: vi får hit färdigutbildade personer redo att hugga in på arbetsmarknaden. I många fall är det kvalificerade yrkesutbildade personer: bland andra forskare, läkare, ingenjörer, ekonomer, musiker, kockar och skickliga idrottsmän som kan hjälpa oss att försvara de svenska färgerna. Allt detta får vi näst intill gratis förutsatt att vi kan ta emot dem på ett fungerande sätt. Viktigt att vi fortsätter värna om vårt goda rykte runt om i världen.

En dag som denna borde vi tillåta oss själva att ta ett steg tillbaka och se skogen för träden! Sverige är visserligen inte så perfekt som det kan tyckas om man själv kommer hit från ett land präglat av krig, förtryck, svält, ojämlikhet, korruption eller fattigdom. Men vi har tack vare: lång tid av självstyre, turen att undkomma krig och förödelse och att vi haft demokratiska kloka ledare under, lyckats bygga upp ett ovanligt tolerant, demokratiskt och jämlikt samhälle. Sverige har inte alltid varit ett sådant föredömligt land - så sent som för drygt hundra år sedan var det en fattig diktatur där en fjärdedel av befolkningen valde att fly landet för att undkomma svält och förtyck. De av oss som bor eller har bott utomlands under en längre tid har känt avsaknaden av Sverige och det svenska språket - en nyttig erfarenhet. De som inte känner behov av och vördnad för vårt land kanske borde prata lite mer med våra nya medborgare för att få perspektiv.

7/6 EM trupp anlände till Ukraina på nationaldagen: DN.

Bild från KennethBloggen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar