Leta i den här bloggen

onsdag 20 juni 2012

Drönarna kommer

De flygande robotarna, s.k. drönare får allt större användningen som ökar i allt snabbare takt både för militära och civila ändamål. En drönare är ett obemannat luftfartyg som kan återanvändas (till skillnad från missiler). I massmedia har det rapporterats flitigt om framför allt amerikanska Predator. Misstänkta terrorister har dödats i drönar attacker i bl.a. Pakistan. Europa planerar bygga egen drönare och i Sverige planeras det för att flyga attackdrönare som Saab är med och bygger. Drönarna har kritiserats för att de sänker tröskeln för våld - kriget förvandlas till videospel. Drönare finner även stor tillämpning inom det civila för flygfotografering och övervakning, t.ex. sätts de in mot tjuvjägare i Nepal. "De är då utrustade med kameror och GPS-utrustning för att hålla ett vakande öga på både djur och tjuvjägare". Se även tidigare inlägg om utvecklingen och robotar: Början på slutet?, "Äkta människor" och rymdbot.

Nu har utvecklingen gått så långt att privat personer kan skaffa sig och flyga egna drönare. Man frågar sig om vi är på väg in i en framtid med ständig övervakning, likt ett allseende öga. Vad kommer de få för konsekvenser för moralen? Blir det så att det kommer krävas ständig övervakning för att vi ska följa lagen (eller moralen) - en falsk trygghet? Hur frestande blir det för regimer att börja använda övervakningssystemen för att kontrollera invånarna likt George Orwell roman 1984,  med ständig övervakning "storebror ser dig"? Eller är vi redan där? Har vi frivilligt via bl.a. facebook och dess funktion "tag a person" redan implementerat den privata övervakningen? Använder regimerna redan den nya tekniken för att övervaka oss med svenska statens goda minne? Hur var det med  Telia Soneras flitiga samarbete med totalitära regimer? Om inte annat är det hög tid att tänka efter och diskutera vilka konsekvenser den snabba teknikutvecklingen kan få, vilka vi vill undvika och vilka som är önskvärda.

21/6-12 Kraftig ökning av hemlig övervakning  DN & GPDrönare utom kontroll
28/6-12 Drönare kan hackas av terrorister
19/7-12 Framtidens krigsvapen

Drönare som kan flyga i Sverige, bild från DN

1 kommentar:

  1. Vi ska ju vara med i Nato snart så det passar ju perfekt in att vara en diktatur som USA. Åsiktsregistrering pågår också för fulla muggar. Undrar vilka som egentligen övervakar bakom allt. Inte kan det vara staten, för de blundar och vill helst inte peta i vad som sker. Alltså måste någon annan instans om än högre maktelit sitta på trådarna.

    SvaraRadera