Leta i den här bloggen

tisdag 12 juni 2012

Giftet korruption

Igår kom rapporten om korruption som regeringen gav statskontoret i uppdrag att skriva för ett år sedan för att belysa korruptionen inom den kommunala sektorn. Den kunde inte svara på om korruptionen ökat men pekar däremot ut  mötet mellan kommunala tjänstemän och representanter för byggbolag som en riskzon. Det är där de senaste årens muthärvor uppstått, bl.a. Göteborg och Nationalarenan. Korruptionen får lätt fäste där stora pengar, liten insyn och svag kontroll möts, se DN, GP, SR och SvD.

Korruption representerar en sorts förruttnelse där samhällsapparaten faller i sönder inifrån på samma sätt som ett mögelangripet skepp eller termit angripet hus. Ur moralisk synpunkt är den för samhället vad droger och doping är för individen, ett gift. Mekanismen är mycket enkel i sin natur: personer som sitter på en position där de ska ta beslut får en hemlig (under bordet) ersättning eller förmån för att ta ett annat beslut än de som är det bästa för dem de representerar. I ett första steg innebär det att man ger avkall på det gemensammas bästa för egen vinnings skull. I ett andra steg så kräver man ersättning/fördelar för att ta ett beslut överhuvudtaget. Korruptionen leder till två saker: dels bromsar den utvecklingen och dels så bryter den ned rättsmedvetandet och skapar en kultur av laglöshet och omoral, se även tidigare blogg om bonusar - vit korruption. Det vill säga: pengar förs över från oss vanliga medborgare till personer som väljer att begå kriminella handlingar (för att roffa åt). Dessutom bromsas korruptionen den ekonomiska utvecklingen för oss alla. Korruption är inte bara odemokratisk och omoralisk utan innebär även en stor ineffektivitet för ekonomin.

Att korruption i Sverige förefaller öka är mycket olyckligt. Det är viktigt att vi i ett tidigt skede tar detta på största allvar och sätter in de åtgärder vi kan för att förhindra eller försvåra all sorts korruption. Inte bara inom kommun och stat utan även inom näringslivet och föreningslivet.

14/6-12 En annan variant på girighet: Ponzibedrägeri i 50 miljardersklassen
15/6-12 Sextremismen: för kvinnors rättigheter och mot korruption
17/6-12 OS-tjänstemän i mutskandal DN, GP och SvD
25/6-12 Tymosjenko dominerar ukrainsk politikBerlusconi vill åter till makten
28/6-12 Bank-vd avstår bonus efter rekordböter
6/10-12 Fängelse för påvens butler - försökte bekämpa korruption SvD

1 kommentar:

  1. Visst finns det korruption inom den offentliga sektorn. Titta bara på alla jobb som tillsätts med "interna sökande". Jobben annonseras ut (som lagen kräver), men redan i annonstexten kan man ofta se att kraven beskriver någon existerande persons CV. Jag har ibland ringt på offentliga jobb och talat med kontaktpersonen och ibland bekräftar de att "de har en person i organisationen som de förväntar skall söka tjänsten". Vad är det då för mening med att annonsera ut jobbet. Det kostar ju bara en massa pengar att hålla en skendemokrati igång.

    SvaraRadera