Leta i den här bloggen

söndag 24 juni 2012

Långsamma trender

Sekulariseringen av världen är en långsam process, likt klimatförändringen. Vi kommer inte vakna upp en morgon och konstatera "nu har äntligen folk slutat tro på gud och andra sagoväsen, nu kan vi fokusera på att försöka förbättra denna värld och detta liv". Processen är så långsam att vi knappt märker den. Det är precis som med klimatförändringen: en enstaka skogsbrand, sju skogsbränder eller rotblöta bevisar ingenting. Inte ens omfattande skogsbränderna som i Ryssland för två år sedan, översvämningarna i Pakistan samma år eller omfattande koralldöd kan tas som bevis för att vi är på väg mot ett varmare klimat. Däremot kan vi förvänta oss fler katastrofer och extremare väder när jordens medeltemperatur ökar och klimatet förändras.


På samma sätt kan inte enskilda bakslag för religionerna eller opinionsändringar tas för intäkt att vi är påväg mot en sekulär värld. Likväl, är vi det så kommer vi se allt fler länder som reser sig ur vidskepelse och okunnighet, se Exkluderat. Det moderna informationssamhället kan med ökande informationsspridningen och synkretismen innebära en accelererad utveckling mot ett globalt sekulärt samhälle. På ett sätt som liknar den arabiskavåren kanske kunskap och tankeutbyte kan skölja bort gamla unkna makt/tanke-monopol. Processen förefaller ta långt tid, kanske är det lika svår och långdragen som en global demokratisering - kan ta hundra år! Eller finns det en möjlighet att det går snabbare? Att vi plötsligt halkar över ett tröskelvärde och förändringarna börjar ske i allt snabbare takt - på samma sätt som vi fruktar tröskeleffekter för klimatet? I så fall är det kanske bråttom - vore bra om vi kunde se på världen med nyktra ögon så att vi klarar av att lösa de riktiga kriserna (klimat, miljöförstöring, massutrotning mm) istället för de skenbara!

I USA, som ligger långt efter Sverige, börjar man idag se tecken på en ökad sekularisering. Det har till och med gått så långt att man nu i CNN kan ställa sig frågan: om någon kommer tro på gud om 50 år. Se även humanistbloggen och diskussion där.

21/6-12 Klimatet i Arktis och Antarktis hänger ihop
24/6-12 Klimatet ändras fortare i Arktis
25/6-12 Varmare än man trott på ArktisTvå byar försvann i jordskred,
27/6-12 Tiotusentals flyr bränder DN, SvD, GP och SR
28/6-12 Hundratals hem slukade av elden, Varning för livshotande hetta i USA
29/6-12 Frysta bananer mot hettan
30/6-12 Arktis isar bakom vårt klimat
1/7-12  Minst 13 döda i åskväder i USA 
7/7-12  Över 130 döda i ryskt hällregn

CNN: In 50 Years Will Earthlings Still Believe In God?

4 kommentarer:

  1. Människor kommer alltid tro på Gud, oavsett vilken Religion vi tillhör och tror.
    Detta är människans sätt att kunna leva.
    Så länge i förhistorien vi vet, har olika människo-stam alltid haft någon sort av tro för högre makt.
    Det kan ha varit sol, eller en sten på berget, men någonting har vi tro't.
    Att tro på Gud är en "senare tids" sätt, kanske 3-tusen år sedan i den område som idag kallas Israel, kom religion, som hade och har även idag, tro på Gud.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din synpunkt men jag är inte säker på att jag förstår ditt argument. Du förefaller att säga "Människan har alltid trott på en högre makt och kommer alltid tro på gud" samtidigt som du säger "att tro på Gud är senares tids sätt" - på gränsen till motsägelsefullt.
      För det första stämmer inte ditt påstående: ateism är ingen ny företeelse utan finns belagd i historien(bl.a. i Indien och även i vårt egen del av världen under den hellenistiska synkretismen).
      För det andra liknar ditt argument det gamla galghumor skämtet "100 miljoner Bangladeshier svälter, de kan inte ha fel, börja hungerstrejka".
      För det tredje tycks ditt argument vara etnocentriskt då det förefaller begränsar sig till de Abrahamitiska religioner.
      För det fjärde är vår tid ett bra motexempel - sekulariseringen ökar även i traditionellt väldigt religiösa länder som USA.

      Det jag håller med dig om är att människan behöver en livsåskådning (mer generellt begrepp än religion - livsåskådningen klarar sig fint utan metafysik) och en världsbild. Det senare har vi en mycket bättre än vad religionerna någonsin kunnat prestera tack vara många duktiga vetenskapsmäns och vetenskapskvinnors idoga systematiska arbete under många hundra år! Dessutom, läggs det till allt fler bitar i pusslet (om hur vi kan beskriva världen) varje dag. Med andra ord världsbilden är mycket bättre än vi tidigare kunnat drömma om och den blir än bättre!
      Det jag sysslar med här är att fundera (tänker högt) hur en bra modern ateistisk/sekulär livsåskådning skulle kunna se ut.

      Radera
  2. Skogsbränderna i USA har mer med att de bekämpat skogsbränder tidigare att göra. De har på grund av ihärdigt släckande av bränder fått en undervegetation som aldrig funnits förut, som lätt antänds. I Sverige har vi inte dessa problem, då vi i regel har monokulturer (planteringar) i våra skogar med träd av samma höjd med gallrad undervegetation. Bränderna i USA har helt enkelt inget med klimatförändringar att göra, men problemet är skapat av människor på annat sätt...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för information Bosse,
      Som sagt en enstaka skogsbrand bevisar ingenting vad gäller klimatet. Skulle dock tippa att vi långsiktigt kommer se hur områden som idag ligger nära öknar också omvandlas till öken och då har jag svårt att förstå hur det ska gå till annat än att de börjar med torka och bränder. Men vi kommer också se ökad nederbörd och översvämningar. Vad som sker var och exakt varför får framtiden utvisa.

      Radera