Leta i den här bloggen

torsdag 14 juni 2012

Spik i kistan

Vi lever i spännande tider: kraftigare teleskop tas i bruk och allt fler planeter upptäcks. Planeter har visat sig frekventa runt stjärnor, se Massor med jordar. Nu kommer ytterligare rön om att det är vanligare än vi trodde med jordliknande planeter. Stenplaneter som jorden och gasjättar som Jupiter verkar uppstå runt alla typer av stjärnor, se DN, GP, forskning.se och vetenskapliga artikeln i Nature.

"Det betyder att liv i universum kan vara mycket vanligare" säger astronomen Anders Johansen som är en av artikelförfattarna i bl.a DN. Vi rör oss snabbt bort från forna tiders religiösa världsbilder, se  tidigare Uppvaknandet från centriciteten och Världens nav. Kan denna nyhet sätta religionernas föråldrade världsbild i gungning? Även om den gör det sår är det inte den sista spiken i kistan vad gäller "gud skapade människan till sin avbild". Den spiken torde komma först när vi de facto konfronteras med främmande intelligent liv. Dessförinnan har vi ett antal steg framför oss: hitta spår av liv på annan planet (blir antagligen Mars), hitta spektroskopiskt bevis för syre i planetatmosfär (när den passerar framför sin stjänra pss venuspassagen) och till slut uppsnappa någon sorts icke mänsklig signal (vilket lär dröja, se Starman). Chansen är stor att de traditionella religionerna har spelat ut sin roll långt tidigare och då lär upptäckter som denna ha bidragit. Detta resonemang antyder vikten av att skilja på livsåskådning och världsbild, se Ateistisk Livsåskådning.

Det blir intressant att följa hur ytterligare ledtrådar vad gäller liv i universum utvecklar sig. Och hur de gamla religionerna reagerar på dessa nyheter, om de reagerar. Blir det spikar i kistan eller handlar det om ett stilla insomnande (egentligen ett uppvaknande)?

16/6-12 Snart kanske vi vet om det finns liv i rymden. På jorden finns det mer liv under is än väntat
24/6-12 Lundaforskare bakom nya rön om planeter

Alien lineup från Starwars.wikia.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar