Leta i den här bloggen

fredag 22 juni 2012

Hela varvet

Idag publicerar DN en notis om en kvinna som inte skulle få flyga för att hon hade en för djup urringning. I sig ointressant nyhet om det inte vore för att det ifrågasatta slöjpåbudet för muslimska kvinnor har sin upprinnelse i precis samma diskussion: synpunkter på för djupa urringningar! Före islam inkluderade kvinnodräkten, enligt det då rådande modet, ett framtill djupt urringat liv vilket lämnades bysten delvis bar. I Koranrn uppmanas kvinnor därför att dölja den med en khimâr (slöja), se Svenskt Slöjförbud? och även Kulturtradition. Det amerikanska flygbolaget, som även tidigare visat sig fördomsfullt, skyllde på "flygsäkerheten" men fick senare be om ursäkt och erbjuda kompensation.

I ett mer auktoritärt samhälle kanske flygbolaget hade lyckats med sin ursäkt och så småningom även fått den inskriven i reglerna. Efter ytterligare några hundra års utveckling kanske kvinnor i väst hade tvingats bära plagg liknande burka eller niqab? Nu  kommer det inte hända (inom överskådlig framtid) tackvare att vi lever i ett upplyst och sekulärt samhälle. Men likväl, precis som mögel, så finns sporerna över allt och givet rätt förhållande så kan de börja gro.

Önskar att vi alla kan fira denna midsommar som den hedniska högtig det är med mycket sol, värme, glädje, lust och klädsel efter behag!

24/6-12 Spär på fördomar, Fler beslöjar sig och odlar skägg i HjällboIslamismen får fäste i Hjällbo
25/6-12 Avrättas för att ha druckit spritInga kommentarer:

Skicka en kommentar