Leta i den här bloggen

tisdag 5 juni 2012

Mars-One

I åratal har det pratats om och funderats på Mars-expeditioner. Olika koncept har förts fram men det har varit mycket snack och lite firma. Mestadels på grund av de stora kostnaderna och de politiska problemen med att sälja in ett rymdprojekt (finns mycket annat som för gemeneman känns angelägnare att satsa på). Det senaste decenniet har "Mars to Stay"-konceptet diskuterats allt flitigare (se marstostay.com). Det innebär i all korthet att åker dit med en enkelbiljett. På samma sätt som utvandrarna från Sverige på 1800-talet inte hade några planer eller någon reell möjlighet att återvända. Det är mycket mycket billigare med enkelbiljett (kanske bara en tiondel av en ToR-expedition) och säkrare (astronauterna utsätts bara för en resa och slipper farliga start från Mars yta). På sikt skulle även bosättningar på Mars hjälpa till att trygga vår arts överlevnad (se Privat Rymdfart).

Nu lanseras Mars-One projektet som går ut på att etablera den första människan bosättning på Mars år 2023. Beboeliga moduler kommer att finnas på plats för de första nybyggarna när de landar. Bostadsmodulerna kommer vara deras hem där de kan leva och arbeta på Mars resten av livet. Besättningsmedlemmar kommer att anlända vartannat år med start 2023. Tanken är att det ska etableras en levande och växande community på Mars. Den tekniska planen för hela projektet är så enkelt som möjligt. För varje komponent har redan åtmistonne en existerande potentiell leverantör identifierat.
Kan detta projekt överleva som dokusåpa? Det lär ju dröja innan Mars kan konkurrera med reguljära turistorter (även utan valutaoro) - mer av ett konstprojekt eller kanske ett projekt som förenar och som vi kan vara stolta över likt en nationaldag?

Från SvT "Nu kan du emigrera till Mars"
"Hela projektet ska finansieras av sponsring och reklam, och en av arrangörerna bakom är också mannen bakom tv-programmet Big Brother.
-Det här har varit en dröm för mig i mer än tio år, säger grundaren Bas Lansdorp till SVT. När jag nämnde saken för Big Brother-producenten Paul Römer och han räknade ut att det skulle vara möjligt att finansiera projektet med hjälp av sponsorer tog det fart på riktigt.
Tanken är att allting, inklusive urvalsprocessen och färden till Mars, ska direktsändas. Publiken får vara med och välja vilken grupp av fyra astronauter som får bli de första att sändas iväg till den röda planeten - efter ett tio år långt träningsprogram där de ansökande bland annat isoleras i månader åt gången i öknen", se även robotnyheterna.

6/6 Science fiction legenden Ray Bradbury som 1950 skrev "Invasion på Mars" har avlidit: DN, GP, SR, SvD1, SvD2
7/6-12 Till Mars utan retur: Aftonbladet, Expressen, SR P3
Interview med Bas Lansdrop om Mars-One som ska skicka fyra astronauter till Mars 2022.
13/6-12 Johan Marcopoulos informationsansvarig på Rymdstyrelsen är skeptisk enl Metro
14/6-12 Nytt teleskop NuStar uppskjutet från flygplan: DN
15/6-12 SR Vetandets värld: Framtida resor går till Mars och asteroiderna
16/5-12 Första kinesiskan i rymden: DN, SvD, GP. Liv på Mars?
24/6-12 Snö på Mars
26/6-12 Om Mars-one i Huffingtonpost


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar