Leta i den här bloggen

lördag 9 juni 2012

Våld våld våld

Människans historia är skriven i blod, eller rättare skrivs i blod. Man frågar sig om det är nödvändigt? Ja, det verkar i varje fall vara det. Att vi inledningsvis var en art bland andra i naturen som ibland agera rovdjur och ibland byte kanske inte är så uppseendeväckande. Att vi sedan har organiserat oss i allt större och mer förödande krig kanske heller inte är så anmärkningsvärt. Alla andra djur som bildar samhälle krigar också: myror, termiter, getingar humlor och bin.

Konflikterna associerade med diktatorer som använder sin makt bara för att befästa sin makt genom att döda, fängsla eller lemlästa sina meningsmotståndare är svårare att förstå. Känns också otroligt meningslöst. Raden av dessa är lång med Assad i Syrien som det senaste exemplet: DN, DN2, SvDGP och SR.Läget är låst - härskarna i debstora diktaturerna Kina och Ryssland (nu bara en skendemokrati i och med senaste utvecklingen) väljer att värna om sitt eget skinn framför andras liv och lem. I verkligheten är situationen än mer komplicerad och frihetskämparna som slaktas i Syrien är, som vanligt, bara bondeoffer i ett högre maktspel. Här i Sverige kan de flesta av oss inte göra så mycket mer än att titta på TVn och känna frustration.

Kommer vi någonsin kunna skydda oss mot kraftfulla och skickliga individer som bestämmer sig för att ta makten eller behålla den till varje pris? I så fall hur ska vi göra det? Och till vilket pris?

12/6-12 Barn som mänskliga sköldar DN, GP och SVT
25/6-12 Syrien varnar Nato: DN, SvD, GP, SkD, och SR

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar