Leta i den här bloggen

tisdag 26 juni 2012

Ibland segrar förnuftet

Idag rapporteras två positiva nyheter: Positivare opinion mot flyktingar och Tysk domstol förbjuder omskärelse. Allt för ofta kan man tycka att nyhetsflödet präglas av negativa nyheter: olyckor, kriser, nedläggningar, brott mm. Detta beror på att det blir mer dramatiskt och plötsligt när något går åt pipan - det blir en nyhet. Ungefär som om man leker med ett småbarn - bygga ett torn av klossar är trevligt men det blir mycket roligare och mer dramatiskt när det rasar omkull.

Enligt DN "motståndet mot flyktinginvandring minskar i Sverige och det är betydligt fler som är villiga att engagera sig mot rasism och främlingsfientlighet" och "andelen svenskar som tycker att det vore bra att ta emot färre flyktingar har minskat från 65 procent 1992 till 41 procent".
Det är svårt att veta vad som ligger bakom den positivare attityden till flyktingar. Man skulle kunna spekulera i att det är en reaktion på SD framgångar i opinionen och deras vågmästarroll i riksdagen. Men det är, enligt Marie Demker, professor i statsvetenskap, "en lång tradition av generös flyktingpolitik och en motreaktion mot främlingsfientlighet på 90-talet" och "den starkaste faktorn för synen på flyktinginvandring är utbildningsnivå. Ju längre utbildning desto större stöd för att ta emot flyktingar och tvärtom" vilket stämmer helt med tidigare rapporterade rön i Själva gudarna... se även tidigare Alla är vi guds barn och Vi är alla invandrare av blandras!

Domstolen i Tyskland i Köln, som förbjöd omskärelse av pojkar av religiösa skäl, konstaterade att det innebär att tillfoga dem allvarlig kroppsskada. Domstolen slog fast att barnets rätt till kroppslig integritet väger tyngre än föräldrarnas rätt till religionsfrihet. Domslutet anses som vägledande i Tyskland. När kan vi ta motsvarande steg i Sverige? Se även SvD, GPSR, tidigare Mot ReligionsfrittDougherty med diskussion och humanistbloggen.

2/7-12 Lagligt skydd för småpojkars kroppsliga integritet
20/7-12 Landsting säger nej – ingen omskärelsePojkar utsätts för köksbordskirurgi


Bild från bloggen Slåttsträdgårdsmästaren

10 kommentarer:

 1. Det är på tiden att denna orgasm fientliga kirurgi stoppas!

  SvaraRadera
 2. Varför talar ingen om religionsfrihet för pojkarna som omskärs?

  Det är inte föräldrarnas kroppar som ingreppet sker på så deras religionsfrihet har inget med saken att göra.
  Religionsfriheten som det talas om är alltså barnets då det är barnets kropp det handlar om, och barnets religionsfrihet går inte ihop med att föräldrarna påtvingar barnet en religion.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Nisse,
   Kloka tankar! Perspektivet är uppenbarligen helt fel i debatten! Det är naturligtvis barnets religionsfrihet som ska värnas och respekteras!

   Radera
 3. Nej, detta är inte problemet med perspektivet. I Sverige har de nya svenskarna tagit över så pass att man nu inte ens har rätten att besluta om detta i enlighet med vad den svenska traditionen bygger på. Det är idiotiskt att tro att man kan diskutera detta på ett sakligt sätt med muslimer som om de plötsligt skulle säga "jamen visst, ni har rätt, barnen ska inte behöva omskäras, fy vad hemskt, tack snälla Sverige" Inse att det är demokrati som gäller och att omskärelse av pojkar är en självklarhet för en mycket stor del av befolkningen. Att ens snacka om judar i detta sammanhang är bara löjligt. De som är seriösa judar väljer att lämna Sverige för de har redan fattat att det inte finns någon framtid när Sverige förändras i enlighet med Koranen. Öppna ögonen och gör något innan allt går åt pipan och ni kommer att tvingas både att betala skatt för och skära i era egna gossebarn!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken värld lever du i? De nya svenskarna har inte alls tagit över - vi svenskar har haft makten i snart 100 år sedan allmän rösträtt infördes. Att de nya svenskarna är med och bidrar stärker bara demokratin.
   "Idiotisk tro" får du stå för själv! Vad gäller att diskutera? Har flera bekanta som invandrat från muslimska länder men är lika demokratiska och sekulariserade som mig. Om du inte har någon koll så kan jag berätta att det redan nu går skattepengar till omskärelse (t.ex. i Sth) men jag tror detta kommer att ändras.

   Radera
 4. Ingenting i världen kan rättfärdiga att man utför kirurgi på ett barn utan medicinska skäl, alla övergrepp skall bestraffas enligt Svensk lag och dessa straff borde kraftigt skärpas till minst 2 års fängelse för alla inblandade, plus obligatorisk utvisning ur landet för alla icke Svenska medborgare. När barnet är vuxet kan denne ta detta beslut helt själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Håller helt med! Tycker Nisses inlägg ovan gav ett mycket sunt perspektiv - kräv "religionsfrihet för pojkarna som omskärs".

   Radera
 5. Vilken värld lever DU i?
  WOW, "vi svenskar har .." och sedan refererar du till "nya svenskarna är med och bidrar stärker bara demokratin.", hur stärker dessa demokratin?

  Dina bekanta som invandrat från muslimska länder FÖRBLIR muslimer,"är lika demokratiska och sekulariserade" - det är ett märkligt påstående.

  Frågan om omskärelse bland muslimer skall du inte vifta bort - läs "Urteil des Landgerichts Köln stiftet Unheil" (http://www.islam-blogger.de/2012/07/14/beschneidung-bundesregierung-kundigt-gesetzliche-regelung-an/).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jerry - förstår inte riktigt vad du är ute efter? De flesta med muslimsk bakgrund som invandrat i Sverige är sekulariserade (dvs de tror lika lite på gud som vanliga sekulariserade svenskar) - inge märkligt alls!
   Jag har inte viftat bort frågan om omskärelse - läs bloggen en gång till. Läs även mitt inlägg 6 juni "Kulturell gallring" och 5 maj "Mot Religionsfritt".

   Radera
 6. Jag tycker att du ska fråga dina muslimska vänner om de är redo att inte omskära sina söner. Omskärelse är inte bara en religiös sak. Män vill att deras söner ska se ut som de själva gör. Det är därför som man ofta ser att muslimska och judiska män som är så pass sekulariserade att de gift sig med en svensk "kristen" kvinna ändå vill omskära sina barn. Det är kultur och därför så tycker jag att det är relevant att de svenskar som är emot ingreppet tar och inser att det idag finns en stor andel av den svenska befolkningen som ser det som självklart och inte som något som kan diskuteras. Detsamma gäller många andra frågor som ni tids nog kommer att bli varse om...

  SvaraRadera