Leta i den här bloggen

onsdag 13 juni 2012

Sekulärt Bröllop

I kölvattnet av världskändisen Mikael Zuckerbergs bröllop med flickvännen Priscilla Chan som tillkännagavs på Facebook kan man fråga sig om det är dags för nya ceremonier, se DN & GP. Bröllop är en ceremoni som är äldre än kristendomen och kommer med största sannolikhet att överleva den. Man frågar sig hur framtidens ceremonier kommer se ut? Antagligen sekulära då tron är på ständig tillbakagång och många ateister uttrycker att det känns larvigt att erkänna sin kärlek "inför gud". Se även tidigare blogg Ateistiskt Dop.

En bekants-bekant gift sig borgligt för några år sedan med en ceremoni som var inspirerad av den kristna men med alla referenser till gud, Jesus, helige ande mm. utrensade i den "europeiska kulturtraditionens" förtecken. Bröllopet ska ha varit värdigt och mycket trevligt. Den kommunala vigselförrättaren lär ha blivit så förtjust i ceremonin att hon begärde in ett e-dokument för att använda i framtiden. Har fått tag på en kopia och här är den: ateistisk vigselordning

Ceremonin gick bortom vad som är brukligt i borgliga sammanhang (som ibland har kritiserats för att vara tråkiga "en borglig vigsel är över på 30 sekunder"). Ceremonin innehöll ett visst mått av sense-of-wonder utan att för den skull bli larviga. Det skulle vara intressant att på liknande sätt få ta del av och kunna dela andra ateistiska ceremonier. Känner ni som läsare till någon så får ni gärna skicka in den till mig på xenosidian@gmail.com. Jag publicerar antingen med kredd eller anonymt - tala bara om hur ni vill ha det.

10/6-12 Tomt på Svenska kyrkans drop in-vigsel 
13/6-12 Snart är de magiska bröllopsdagarna över, Få mer bröllop för pengarna, Allt mer personliga, De bästa gåvorna
14/6-12 Rätt och fel vid bröllop
1/7-12  Tom Cruise i  scientolog-skilsmässa

Från blogg på Amelia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar