Leta i den här bloggen

söndag 10 juni 2012

Himlajorden

Vi är inne i Antropocen: en geologisk era med människan som jordens starkaste förändringskraft. Samtidigt som vår förmåga att ta ansvar är begränsad. Det har nu gått så långt att jordens biosfär, som vi med våra kroppar är en del av, står inför ett vägskäl. Det handlar inte bara om klimatet utan om ett antal stora utmaningar som vi måste hantera. En av de allvarligare är den minskad biologisk mångfald som kommer innebär mindre produktion från skog, jord och hav. I nästa vecka startar det stora miljömötet i Rio de Janeiro, tjugo år efter det förra stora miljömötet i Rio 1992. I tidskriften Nature har man ett temanummer under rubriken Return to Rio: Second chance for the planet, se även DN.
På många områden har det tyvärr inte hänt så mycket. Situationen påminner om Andra Långgatan i Göteborg där skräpet från en fest får ligga kvar. Kommunen gör en markering och tänker inte rycka ut extra och ta hand om avfall "då festen haft anonyma arrangörer utan tillstånd", se GP.

Vad gäller livsåskådningar så förefaller det lika nödvändigt att uttala sig om miljöfrågor och ta ställning för ett hållbart samhälle som att inkludera en moral. Man kan säga att ställningstagandet för uthålligt samhälle är en sorts kollektiv moral för oss människor som den viktiga del av biosfären vi har blivit. Det handlar ytters om att skapa goda livsbetingelser för oss själva och för våra kommande generationer. Detta måste göras med internationella regler som genomdrivs av politiker. Men livsåskådningen måste kunna ta ställning och argumentera för biologisk mångfald och hållbar utveckling på samma sätt som gamla tiders religioner engagerade sig i moralfrågor. Vi måste slåss för änglamarken eller himlajorden på samma sätt som vi slagits för demokrati och rättvisa. I samma andetag, en livsåskådning som inte tar ställning för miljön, är inte hållbar och är därmed något vi idag måste vända ryggen.

Kalla den änglamarken eller himlajorden om du vill,
jorden vi ärvde och lunden den gröna.
Vildrosor och blåklockor och lindblommor och kamomill
låt dem få leva, de är ju så sköna.


12/6-12 Ekonomiska värden, Medietystnad
13/6-12 Diesel orsakar cancer DN, SvD, GP och Aftonbladet
19/6-12 Rio: Inga FN-beslut om hållbara målSverige och Brasilien i miljöavtalStödet till fossila bränslen måste upphöra
20/6-12 Debatt: Vår ohållbara konsumtion utarmar jordens resurserUrvattnat slutdokument RioRegeringen presenterar inga gröna lösningar
22/6-12 Reinfeldt försvararRiomötet
23/6-12 Inga krav i Rio dokumentet DN, GP

Helen Sjöholm - änglamark från YouTube

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar