Leta i den här bloggen

lördag 24 november 2012

Rymd Nytt

Det blir tydligen ingen rymdturism från Kiruna i år och kanske inte nästa år heller. Virgin Galactic har ännu inte gjort någon fullskalig provflygning med den farkost som ska användas. Men chansen finns fortfarande att Kiruna i framtiden blir startpunkt för turistresor till rymden, enligt Sven Grahn, rymdexpert och bland annat rådgivare till Spaceport Sweden i Kiruna, se DN.

Däremot så tycks Elon Musk, som grundade framgångsrika Spacex, inte ha någon brist på idéer. Han presenterade planer på ny raketteknologi, som likt Tintins månraket, ska både starta och landa i vertikal position. Inte en enstegsraket men väl återanvändbara raketsteg som han kallar "grasshopper".  Han presenterar även visioner om Marsresor som ska kosta neråt 4 miljoner kronor med sikte på en Marskoloni med uppemot 80 000 invånare, se Huge Mars Colony Eyed by SpaceX Founder Elon Musk. Se även Astronauter klarar strålningen på Mars

Det blir spännande att se vilka visioner som förverkligas och hur lång tid det kommer ta. Privata initiativ förefaller vara vägen framåt. Idag är det knappast politiskt möjligt att i västerländska demokratier satsa några större statliga pengar på rymdfärder. Sen återstår det att se om den spännande upptäckten som Curiosity har gjort på Mars (DN, SR och SVT) kommer att påverka allmänna opinionen.

27/11-12 Vill bygga ett växthus på Mars IDG
4/12-12 ”Curiositys” prover analyserade DN

Elon Musk om rymdteknologi från YouTube

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar