Leta i den här bloggen

tisdag 27 november 2012

Tolerans in absurdum

Enligt pressmeddelande från Humanisterna kommer landsflyktiga Sanal Edamaruku till Sverige, för att berätta om sina erfarenheter från den indiska rationaliströrelsen.. Han lever i exil efter att ha brutit mot Indiens hädelselagar. Han avslöjade att vattnet som droppade från en Jesustatys fötter inte var ett mirakel utan i själva verket berodde på ett läckande avlopp. Han riskerar att gripas och dömas till fängelse om han återvänder till sitt hemland. Se Humanistbloggen, DN, the Guardian och Sanals egen blogg.

Detta är ett rätt tydligt exempel hur fel det kan bli med överdriven tolerans för religioner. Problemet är att religionerna, på metafysisk grund, framför en massa vidskepelse och trams. Ska vi i ett sekulärt samhälle ha extra tolerans mot detta (även när de predikar dumheter som rasism, sexism och homofobi) så leder det till att vi i praktiken premierar gamla fördomar framför kunskap och upplysning. Nej, vi måste kunna hantera vidskepelse på ett rationellt och upplyst sätt och då finns det ingen plats för undantag och överdriven tolerans.

Vatten som droppade från Jesusstaty var inget mirakel utan läckande 
avloppsvatten vilket i toleransens tecken är straffbart att avslöja, 
bild från  the Guardian 

2 kommentarer:

  1. Frågan är vem som är intolerant eller inte. Det finns alltid grupper som anser att vad de inte samtycker till är intolerans. Det är i mina ögon DDR-propaganda och åsiktsförtryck.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jovisst, men om man riskerar fängelse för att man påtalar att vatten läcker från ett avloppsrör med hänvisning till att det är olagligt att yttra sig nedsättande om religioner, så kanske "toleransen" slagit snett (alldeles oavsett vad man tycker) - se även gärna min blogg idag "Dags för Bokbål?".

      Radera