Leta i den här bloggen

söndag 4 november 2012

Religion och politik

Historien är full med exempel på religiösa ledare som stött onda politiker, senast sågs Bashar al-Assad be i en moské och så sent som 2006 fick Lukasjenko Cyril ordern av den ortodoxa vitryska kyrkan.

Om två dagar är det val i USA. Läget har varit mycket jämt men möjligen har Obama ett försprång efter en skickliga hantering av Sandy. Valet avgörs i vissa nyckelstater bland andra Ohio. Obamas öde kan ytterst beror på om han kan aktivera afroamerikanska väljare.

I Dagen konstateras att "det predikas politik i USA:s kyrkor. Hälften av alla kyrkobesökare har fått uppmaningen att gå och rösta. En av fem har fått tips från talarstolen vilken presidentkandidat de bör välja. Men budskapet kan vara väldigt olika beroende på vilken hudfärg du har och vilken kyrka du går till. Protestantiska församlingar med en klar majoritet av svarta medlemmar sticker ut i deras undersökning. Där har 80 procent av dem som regelbundet går till kyrkan fått höra att de borde rösta, och 40 procent har också fått höra vem de borde rösta på. Nästan uteslutande predikas det i svarta församlingar om att lägga sin röst på Barack Obama och demokraterna. Evangelikala församlingar med vit majoritet sticker ut åt andra hållet, och stödet går där till Mitt Romney och republikanerna. 26 procent av dem som går till en evangelikal kyrka har fått uppmaningen att rösta på Romney, och enbart 5 procent på Obama".

Enligt tidigare vore det tokigt om en ateistisk livsåskådning tar ställning för politiska kandidater eller ideologier. Den ska ta ställning vad gäller de grundläggande demokratiska värderingarna om frihet, jämlikhet och rättvisa med mera. Den kan även ta ställning mot element som hotar demokratin, miljön, moralen och yttrandefriheten (som ovan t.ex. mot grymma diktatorer). Men inte för eller emot en viss kandidat. Den ska så att säga verka på en mer fundamental nivå.

5/11-12 Predikant Graham gör entré i valrörelsen GP

Katolska ärkebiskopen Timothy Dolan mellan kandidaterna, bild från Dagen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar