Leta i den här bloggen

söndag 11 november 2012

Miljömuppar

"Miljömuppar" är ett skällsord som ofta används av folk som tycker att vi ska skita i att ta hänsyn till miljön. Framförallt används det av folk som irriterar sig på att miljöhänsyn står ivägen för vinstintressen eller kommersiell exploatering av naturresurser. I det långa loppet har dock miljömupparna rätt: vi måste vara mer försiktig med vår hantering av gifter och kemikalier och vi måste visa mer hänsyn till naturen (som vi själva är en del av). Ett aktuellt exempel är de stigande halterna av kadmium i maten som leder till benskörhet, se SvD "Benbrott för miljarder av kadmium".

Detta är inte ens toppen av ett isberg. Föroreningen av vår natur har nu gått så långt att den ger upphov till avsevärda sjukvårdskostnader. Det vill säga även om man bortser från allt lidande som är förknippat med bl.a. benbrott så är ger miljöförstöringen kännbara ekonomiska konsekvenser. Lägg till detta alla skador på vilda djur så är det rätt klart att "miljömupparnas" tal om "rather safe than sorry" är mycket relevant. Se till exempel Svenska Naturskyddsföreningen.

En ateistisk livsåskådning måste ta ställning för ett mycket strikt hantering av kemikalier och miljörevision av all industriell verksamhet. Risken finns att vi inte bara utrotar alla andra djur på jorden utan även försämrar livsbetingelserna för oss själva till den grad att vi t.o.m. hotar vår egen ekonomi.

12/11-12 ”Välj en nappflaska gjord i glas” DN


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar