Leta i den här bloggen

torsdag 8 november 2012

Fördel Sverige

I Sverige har vi haft och har enorm fördel av invandringen. I någon bemärkelse är vi eller härstammar vi alla från invandrare, se tidigare vi är alla invandrare av blandras! Men det är alltid mödosamt att utvandra/invandra. Det kan uppstå friktion, det är både svårt och krävande att lära sig ett nytt språk och finna sig till rätta i ett nytt land. Dessutom finns det, har alltid funnit och kommer alltid finnas främlingsfientliga personer.

Vi har även skaffat oss ett mycket gott rykte utomlands. Jag har som svensk utomlands ofta tagits emot väl och bl.a. blivit bjuden på snaps av en hotellägaren som spenderade några år som politisk flykting i Sverige under 70-talet. Den stora fördelen för Sverige ligger dock i att vi får hit utbildad arbetskraft i form av kvalificerade, driftiga och duktiga människor som även berikar vår kultur.

Ser man över längre tid har vi lyckats bra med integrationen i detta land - vilket har gynnat både oss som bor här och de som kommer hit för att arbete och leva. Idag verkar dock integrationen av nyanlända halta.  Miljöpartiets Åsa Romson och Mehmet Kaplan skriver på SvD Brännpunkt under rubriken Vi missar fördelarna som invandringen ger: "Gruppen utlandsfödda utmålas ibland som lågutbildad och används som slagträ i debatten om den höga arbetslösheten. Men faktum är att andelen utlandsfödda svenskar med en eftergymnasial utbildning på minst tre år var 14 procent 2006, och 2011 hade andelen ökat till 17 procent. Motsvarande siffror för inrikes födda är lägre: från 11 till 13 procent. I kontrast till detta är andelen för utlandsfödda med arbete som överensstämmer med sin högskoleutbildning 68 procent, medan motsvarande siffra för inrikes födda är 91 procent. Glappet mellan 68 och 91 procent motsvarar cirka 50 000 högutbildade utlandsfödda svenskar. Detta samtidigt som flera branscher i Sverige har behov av arbetskraft med rätt kompetens."

De konstaterar att vi måste bli bättre på att ta emot invandrare och integrera dem i samhället och arbetsmarknaden: "Jobb-, skol- och bostadspolitiken måste bidra mer till ett samhälle öppet för alla". De är bara att hålla med. Hur det ska göras är en politisk fråga men det står klart att vi måste bättre oss för allas skull.

10/11-12 DN debatt: Så kan våra invandrare bli en ekonomisk tillgång
12/11-12 SD tappar mark GP SvD

Bild från Blekinge läns tidning "Utan våra invandrare stannar Karlskrona"

6 kommentarer:

 1. Vilket jävla skitsnack. Men det vet du säkert själv, så jag tänker inte vidareutveckla. Man skulle kunna tro att du är ironisk.

  SvaraRadera
 2. Närhelst jag skriver om invandrare och invandring dyker det ett antal osakliga och otrevliga kommentarer. De som innehåller direkta felaktigheter och personangrepp publicerar jag inte. Detta inlägg är rätt typiskt (publicerar det som exempel). Alla ni som är så arga på invandrare - betänk att Sverige så sent som för 150 år sedan var en demokrati där de förtryckta invånarna svalt ihjäl och många flydde landet (cirka 1 miljon till USA). Tur att ni inte föddes då. Läs även gärna mitt tidigare inlägg "alla är vi invandrare av blandras".

  SvaraRadera
 3. Svenskarna "flydde" till USA och fick blev väl omhändertagna av den amerikanska staten?. Eller var det så att de fick arbeta för sitt uppehälle ifrån dag 1. Inga bidrag bara att spotta i nävarna och arbeta.
  Var och en får tycka vad de vill om svensk migrationspolitik. Men man bör inte blanda ihop äpplen och päron.
  /Mvh Bo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att du lärt dig uttrycket "skilja på äpplen och päron" -verkar vara mycket populärt bland invandrar kritiska röster (har fått ett antal osakliga eller otrevliga kommentarer som använt det).
   För tydlighetens skulle: Svenskarna blev mottagna i USA vilket var det viktiga för dem (för i Sverige bjöds bara svält och förtryck). På samma sätt ska vi naturligtvis idag ta emot flyktingar. Hur det ska göras är en politisk fråga men det står klart att vi måste bättre oss för allas skull. Håller med dig om att "jobb från dag ett" kan vara en bra ambition.

   Radera
 4. Det vore märkligare om jag inte kände till och använde uttrycket då jag är född i Sverige. Om sedan fok som inte har vett använder uttrycket så betyder inte det att jag kommer sluta använda det. Jag tror de flesta inte är invandrarkritiska. De är antagligen kritiska till förd invandringspolitik som är ett försök att slå sönder våran välfärdsstat. Det är omöjligt att förena massinvandring av lågutbildade/outbildade och välfärd för alla.
  Bättre att alliansen och deras stödparti MP är ärliga i sina avsikter inför nästa val.

  /Mvh Bo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej Bo - du har ingen aning vad du snacka om: finns bara en ras, den mänskliga rasen homo sapiens (alla andra, som Neandertalare, har våra förfäder utrotat för länge sedan) - vi bekännas inte av att en och ett annat ruttet äpple försöker skilja på andra äpplen.

   Men i övrigt väl uttryckt Bo - helst skulle vi inte ha några invandrare alls! De stället bara till elände som på den här fotbollsmatchen jag var och titta på häromdagen: hade det inte varit för den där invandraren sonen Ibrahimovic så kanske det hade blivit lite mer spänning, eller musiker som Laleh, Dilba. Eller den läkare som invandrat från Indien efter studier och botade min pappas cancer 20 år senare. Eller programledare som Gina Dirawi och Kodjo. Nej, de unga arga ögontjänande vita män som måste beväpna sig med järnrör för att "spöa en brud som e full" e vår framtid! Tänk vad bra de skulle va om de fick makten och kunde förfölja alla som inte är som dom! Och ärligt: är det verkligen ok att Jimmie inte är blondin - luktar invandrare i släkten! Kasselstrand har mer trovärdig hårfärg! Idealt sätt skulle vi kasta ut hela invandrarpacket som kommit hit de senaste 11 000 åren så att vi kommer tillbaka till ett land bestående av vildmark och kanske, kanske några spridda samer!

   Radera