Leta i den här bloggen

måndag 19 november 2012

Avkristningen

Svenska kyrkan har publicerat siffror på utvecklingen av medlemsantal, vigslar, dop med mera. Bilden som framträder är en rätt tydlig och snabb svensk avkristning med start under 60-talet. Helt i enlighet med tidigare konstateranden här om att abrahamitiska religioner med kristendomen i spetsen tappar greppet.

För några dagar sedan presenterades, på Nilkas Doughertys blogg tianmi.info, en rätt fullödig analys av utvecklingen. "Avkristningen i siffror". Det finns inte så mycket att tillägga. Möjligen kan man tycka att han anpassat en rätt ofysikalisk polynom funktion till medlemsutvecklingen (som extrapolerar till noll medlemmar 2033-34). Nedan presenteras en anpassning av en övergångsfunktion (arctan + linjär korrektion). Slutsatsen förblir dock den samma:
"Sekulariseringen har nu nått sådana omfattande proportioner att det är hög tid att vädra ut kristendomen ur det offentliga; det är inte längre något som angår alla, och för all del knappt ens den fortfarande förkrossande majoritet medlemmar som blivit passivt kollektivanslutna vid födseln – statskyrkans verkliga medlemsantal är nämligen i sektens storleksordning, och stadigt minskande".

Svenska kyrkan smälter ihop till en sekt bland andra som predikar metafysik och ägnar sig åt symbolhandlingar (som i bästa fall är harmlösa) med marginell betydelse för samhällets utveckling.

20/11-12 Vatikanen vill minska antalet besökare SvD Ny struktur ska stoppa församlingsdöden Dagen
 Bild: anpassning av funktion till Svenska kyrkans medlemsantal.
Funktion: 50-100*ATAN((år-2019)/12)/pii + 0,083(år-2010)  [%]

2 kommentarer:

 1. Det sjunkande medlemsantalet i svenska kyrkan har inte enbart med avkristnandet att göra. Själv gick jag ur kyrkan pga alla feminister som fått poster i kyrkan. Numera har prästerna kontorstider så att ingen normal människa kan nå dem. Prästgårdarna är stängda för för församlingsmedlemmar etc.
  Om jag skall gå in i något samfund blir jag nog katolik eller pingstvän. De verkar ta väl hand om sina medlemmar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack för din synpunkt.
   Ja det finns nog många skäl till att folk går ut kyrkan. Jag är dock övertygad om att det på lång sikt till största delen handlar det om sekularisering (blir svårt för moderna rationella människor att vara med i ett förbund som har helt andra grunder...). De jag känner (som inte är kristna) men fortfarande är kvar i kyrkan brukar ange att de inte orkat gå ur...

   Radera