Leta i den här bloggen

torsdag 22 november 2012

Sahara Skog

Tidtagare har jag här på bloggen skrivit om program där förnybar energi används för att avsalta vatten och odla upp öken som en möjlighet att absorbera koldioxid ur atmosfären. Nu har ett sådant initiativ Sahara Forest Project (SFP), som har utvecklats av ett norskt bolag sedan 2008, tagit steget från teori till praktiska försök.

På en liten byggarbetsplats nära kusten i Qatars Mesaieed Industrial City ska de första stegen tas mot att  för alltid förändra landskapet. Öken ska omdanas till ett blomstrande centrum för mat och färskvatten produktion. Senare denna månad öppnar en en-hektars pilotanläggning som en viktig milstolpe för SFP. Anläggningen, byggd i samarbete med gödselmedelsföretagen Yara International (utveckling från Norsk Hydro) och Qafco, kommer innehålla en rad olika gröna tekniker, inklusive koncentrerad solenergi (CSP), solcellspaneler och saltvatten-kylda växthus som efterliknar det naturliga vattnets kretslopp, se även CNN.

Ett spännande projekt som inte bara förbättrar levnadsvillkoren lokalt utan även: absorberar koldioxid från atmosfären (vilket bara blir viktigare), bidra till världens livsmedelsförsörjning och på sikt kan erbjuda nya landområden för framtida klimatflyktingar. Det vill säga betydligt mer genomtänkt än kortsiktiga övningar i syfte att klimatkompensera. Det intressanta i sammanhanget är att Sahara innan det blev en problemfylld öken, så sent som för 5000 år sedan, har varit grönt. Projektet kanske även kan erbjuda en väg mot att förse Europa med förnybar energi från Sahara, se även NyTeknik. Vem vet, en vacker dag kanske t.o.m. flyktingströmmen över Medelhavet vänder?

23/11-12 Arla synar sitt planteringsprojekt SR, SR2SvD och GP

Bild hämtad från Sahara Forest Projecs pdf-broschyr

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar