Leta i den här bloggen

torsdag 29 november 2012

Multiplanetärt Liv

Intresset för Mars har ökat i och med Curiositys landing och rapporter om att en stor upptäckt har gjorts som "kommer gå rakt in i historieböckerna", men nu har NASA sökt dämpa förväntningar inför måndagens presskonferens, se SvD å GP

Den större frågan är om mänskligheten står inför att utveckla multiplanetärt liv, eller som det kanske borde heta på svenska "flerplanetärt liv"? Kanske inte en nyhet men ändå något som diskuteras allt flitigare i vetenskapliga kretsar. Även om det finns andra planeter så är Mars mest lovande. Redan för ett år sedan uttalade världens kanske främsta entreprenör, Elon Musk, det som ett viktigt mål. Hans uttalande har lite större vikt idag när hans företag Spacex haft stora framgångar och framstår som den kanske främsta rymdraket-tillverkaren på jorden.

Att sprida mänskligheten till Mars och andra planeter är inget som Elon kommit på. Han är inte heller den första som betonar vikten av detta steg när han jämför med livets utveckling och de första djuren tog steget upp på land. Före honom har bl.a. fysik professorn Steven Hawking, kanske en av mänsklighetens skarpaste hjärnor, betonat vikten av att den mänskliga rasen inte bör "ha alla sina ägg i en korg, eller på en planet". Se även om "mänsklighetens överlevnad" i SvD.

Det finns flera förslag på hur vi ska kolonisera Mars. En av de mest massmediala koncepten representeras av Mars-one som har planer på finansiering via en global dokusåpa. Det intressanta idag är att denna utveckling kommer allt närmare och med de framgångsrika privata rymdföretagen, som Spacex, med visioner om att väsentligt sänka kostnaderna för rymdfärder. Finns flera andra konkurrenter som t.ex. Virgin Galactic, Bigelow Aerospace och europeiska som Arianespace och Skylon med flera. Vi kanske får se Mars-resor redan under nästa årtionde och rymdturism från Sverige redan närmaste åren. 20-talet kan bli deceniumet när vår art på allvar tar steget ut i solsystemet. Se även Elon Musk får "Mars Pioneer Award" videon (33 min).

6/12-12 Gör Kiruna till center för rymdturism SvD

Elon Musk om mulitplanetära visionen, på Youtube.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar