Leta i den här bloggen

fredag 9 november 2012

Kunskap mot rasism

Regeringens utredare Bengt Westerberg, tidigare minister och folkpartiledare, föreslår att lärare får ett femårigt kunskapslyft i mänskliga rättigheter för 650 miljoner kronor i syfte att bekämpa rasism, se SvD, SR och GP. Han har utrett hur arbetet mot främlingsfientlighet kan bli effektivare. Detta förslag torde kunna vinna stöd av de flesta partier. Bland dem även de nu allt mer populära Sverigedemokraterna (se SvD och GP). Sverigedemokraterna är som bekant emot rasism (sedan 2010) varför förslaget torde va ett utmärkt tillfälle för dem att visa detta i praktiken. Det är viktigt för Sveriges framtid.

Bengt säger att det är vardagsrasismen och inte extrema rörelser som är det stora problemet.
– Det är det vi måste inse, att det är vardagsrasismen som människor möter på arbetsplatser, i butiker på restauranger är det stora problemet. Det måste vi ta itu med. Kloka ord.

Detta skulle kunna vara en del av en ökad satsning på skolor, utbildning och lärare i syfte att säkerställa en positiv samhällsutveckling och möjliggöra en fortsatt utveckling mot kunskapssamhället. Ett kunskapslyft i mänskliga rättigheter skulle kunna bli en bra bas för hela samhället där vi även förbättrar våra förutsättningar att hantera sexism, förtryck av hbtq-personer och övergrepp på små barn i religionens namn som till ex. omskärelse och exorcism.

10/11-12 ”Vardagsrasismen är utbredd” SvD
12/11-12 Lärarna kan inte lösa alla samhällsproblem SvD
13/11-12 Kommunerna med Sveriges sämsta lärarlöner DN
14/11-12 SD-topp sa ”blatte-lover” och ”hora” SvD, Erik Almqvist "Jag hade mycket vrede inom mig” SvD, Analys: SD:s nya bild en förfalskning SvD
15/11-12 Även Kent Ekeroths framtid osäker i SD SvD, GP och SR. SD plockar bort Christian Westling SvD. Rasismen är kärnan i SD:s ideologi SvD

Lärare i skolbänken, bild från Värmlands Folkblad

P.S. Tar gärna emot kommentarer på detta blogg inlägg men undanber mig otrevliga personangrepp (typ "du kan inte tänka logiskt trots att..."), osakliga inlägg (typ "vilket jävla skitsnack"), kommentarer som inte har med inlägget eller resonemanget att göra ( - någon sorts läsförståelse förutsätts, är du osäker: läs en gång till och fundera på om det är något jag skriver som du vill kommentera). D.S.

3 kommentarer:

 1. Kravet på politisk korrekthet i vardagen är farligare än den vardagsrasism som Bengt Westerberg varnar för. Vi kan aldrig vara politiskt korrekta till 100% om vi samtidigt skall lära av det som händer runt omkring oss och ingen kan förväntas ha så stor allmänbildning så att haon känner till alla vinklingar av ord och uttryck. Allt man säger eller tycker kan ju anses kränkande av någon annan vars existens man knappast känner till. Varför skall vi bara undvika att säga neger eller ord som innehåller neger? Andra ord eller ordsammansättningar kan ju uppfattas som kränkande, det gäller ju bara att hitta eller beskriva den "kränkta gruppen".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym: jag tror inte du förstår - Bengt Westerbers utbildningssatsning strävar inte mot "politisk korrekthet i vardagen" utan mot rasism - ett jätte probelem. Okunniga och intoleranta individer ger sig på (misshandlar mm) oskyldiga individer därför att de drar alla över en kam. Detta måste vi komma till rätta med. Ökad kunskap är en väg.
   Sen kan man fråga sig om vi ska använda nedsättande uttryck till vardags och vilka uttryck som är nedsättande. I de fallen tycker jag det är viktigast att fråga dem som är utsatta (inte de som tycker det är kul/bekvämt att förlöjliga andra).

   Radera
 2. Dumma tankar har alla, det är bara den kloke som tiger med dem.

  SvaraRadera