Leta i den här bloggen

tisdag 1 januari 2013

Tiotalet

Nu vi kommit in en bit i tiotalet. Vi kanske börjar få lite kläm på vad tiotalet kommer att handla om. Läget ser inte särskilt ljust ut med global klimat- och miljökris och ekonomisk kris för västvärlden. Mest omedelbart är naturligtvis USAs budgetstup. Blickar vi tillbaka till 1910-talet så var 1913 året innan världen bröt samman helt, läs Synnöve Clason utmärkta återblick i SvD. Då var Europa gammalt och USA ungt och hungrigt. Idag känns hela västvärlden gammal och trött medan Asien och Afrika ledda av Kina är på väg upp.

Den enorma ekonomiska utveckling världen har sett de senaste årtiondena, när majoriteten av jorden befolkning lyfts ur fattigdom och misär, kommer förhoppningsvis att fortskrida. Men vi kommer antagligen också att få se ett antal överaskande och svåra bakslag, bl.a. kan inte västvärlden fortsätta bygga sin ekonomiska utveckling på ökade lån. Globala ekonomin stressas även av sinande olje- och gastillgångar. Mycket svårt att sia om vad dessa kan blir men en gissning är en svår pandemi som skördar många miljoner människoliv och kanske offensiv användning av kärnvapen i ett begränsat regionalt krig (från någon nya kärnvapenmakter eller terrorister). Det handlar inte om någon domedag - mänskligheten som helhet kommer hämta sig och gå vidare men lokalt kan följderna bli mycket svåra.

Vad har vi då att se fram emot utöver ekonomisk utveckling som lyfter ännu fler ur fattigdomen? Ökad livslängd och ökad miljömedvetenhet. Nya framsteg vad gäller att bota svåra sjukdomar och möjligen att kunna förutsäga jordbävningar. Vi borde även lär oss att driva hållbar ekonomisk utveckling utan att dra på oss stora skuldberg. Utforskandet av vår värld med upptäckten av fler jordlika planeter accelererar. Viktiga naturvärden som havsmiljöer och regnskogar kanske kan tas tillvara innan det är för sent. Utvecklingen mot en mer sekulär värld kan accelererar ytterligare. Förhoppningsvis fortlöper den arabiska våren i en riktning mot ökad demokratisering och ökade mänskliga rättigheter. Framför allt skulle det vara bra om den kristna och den islamska världen lär sig att leva tillsammans och visa varandra, och även sekulära element, tolerans.

2/1-13 Låt oss göra 2013 till drömmarnas år Dagen Tekniken som kan dominera 2013 NyTeknik Solcellsboom i en värld på väg mot 4 grader SR
3/1-13 Europa slår i botten SvD, USA:s kreditbetyg hotas SvD2; Klimatförändringar orsakar allt fler skador SR; Asien står emot lågkonjunkturen SvD
4/1-13 Strid om Arktis efter oljeriggsolycka SvD, Så påverkas barn av den ekonomiska krisen SvD
5/1-13 ”Dr Doom” varnar för förnyat kaos SvD
6/1-13 Är 2013 året då en bostadsbubbla briserar? SvD
7/1-12 Så ska det globala pyramidspelet lösas” Cervenka SvD
8/1-13 Så ser hoten mot världen ut 2013 SvDCervenka SvD2
9/1-13 Här är största hotet mot världsekonomin SvD
11/1-13 I backspegeln var framtiden mycket värre SvD

Bygge av varuhuset NK på Hamngatan Stockholm 1913, 
bild wikipedia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar